Varningsbild cigarettpaket i USAOm ett år är det en ny syn som möter dig i amerikanska kvartersbutiker och tobaksdiskar. USA inför stora varningsbilder på cigarettpaket. Mycket tydliga bilder på vad rökning leder till som är tänkta att avskräcka. Inte särskilt trevliga bilder.

Det blir en stor förändring. Någon ändring av varningsmeddelande på cigarettpaket har inte gjorts i USA de senaste 25 åren. De nya bilderna på tänder och tandkött som ruttnar, en man med trakeotomi som röker och cancersjuka lungor är verkligen mer iögonfallande än de nuvarande, rätt diskreta, små texterna:

Varningstext på cigarettpaket i USA

Ansvarig myndighet ”Food and Drug Administration (FDA)” har nu publicerat nio olika varningstexter och medföljande bilder som blir obligatoriska. Tobaksbolagen har fram till september 2012 på sig att införa varningsbilderna på alla cigarettpaket och i alla annonser.

Nio olika varningstexter med tillhörande bild. ”Tobaksrök kan skada dina barn.” ”Cigaretter orsakar dödlig lungcancer.” ”Cigaretter orsakar hjärtsjukdomar och stroke.” ”Tobaksrök orsakar dödlig lungcancer hos icke-rökare.

Sjukvårdsministern Kathlen Sebelius säger i en kommentar att ”Dessa etiketter är franka, ärliga och starka skildringar av hälsoriskerna med att röka och de kommer att uppnuntra rökare att sluta och förhindra barn att börja röka.

443.000 personer dör varje år i USA på grund av rökning. Samhällets kostnader beräknas uppgå till 200 miljarder dollar om året i sjukvårdskostnader och minskad produktivitet. Flera patientföreningar, såsom ”American Heart Associtaion”, välkomnar varningsbilderna.

Varningsbild på cigarettpaket i USA

Kvinna som gråter förtvivlat, cigarettrökning