Tim Pawlenty

Full aktivitet har gällt för alla republikanska presidentkandidater som ställde upp i helgens provomröstning (”straw poll”) i delstaten Iowa. Det har till och med  kallatsden viktigaste veckan för 2012 års presidentvalskampanj”. Omdömet återspeglar kanske mer det faktum att 700 politiska journalister samlas ute på den amerikanska landsbygden, än utsikten för några omvälvande besked om landets framtid.

För presidentkandidaten Tim Pawlenty blev veckan i Iowa dock tillräckligt omvälvande. Den blev slutet på hans kampanj. Pawlenty fick aldrig den uppslutning och medvind av republikanerna i Iowa som han så väl behövde. Han har kampanjat intensivt i delstaten, men haft svårt att nå ut med sin presidentvalskampanj. Medias uppmärksamhet har i större uträckning gått till Michele Bachmann och Mitt Romney. Och så klart Sarah Palin.

Pawlenty hade helt enkelt behövt vinna provomröstningen för att kunna ha en seriös chans att framstå som en möjlig vinnare  i presidentvalet 2012 – och därmed kunna fylla kampanjkassan. -”Jag önskar att det vore annorlunda, men det är uppenbart att det inte finns någon väg framåt för mig, så vi tar och avslutar kampanjen”, sa den förre guvernören i Minnesota.

Omröstningen i Iowa vanns av Michele Bachmann, knappt framför Ron Paul. Pawlenty fick en misslyckad tredjeplats med betydligt färre röster. (Favoriten Mitt Romney ställde inte upp i omröstningen.) Pawlenty har i allmänhet inte lyckats väcka det republikanska partiets gräsrötter. Han framstår som en duglig kandidat som skulle klara presidentjobbet, men för mycket som ett ”säkert kort”, som helt enkelt inte motsvarar många konservativas behov av en mer färgstark slugger. Michele Bachmann är en sådan politiker: en Tea Party-ideolog som inte är villig att kompromissa om höjt lånetak eller skattehöjningar för att förbättra landets ekonomi.

Republikaner kampanjar i Iowa