DREAM

President Obama har utlovat en immigrationspolitisk reform. Han har konstaterat, liksom hans företrädare Bush gjorde, att ordningen för landets immigration  inte fungerar: ”In sum, the system is broken”.

Men demokraternas tid i Washington har varit en besvikelse för alla som vill se en reform av hur invandringen till USA fungerar. Ingenting har hittills skett med lagstiftningen. Och nu är det bråttom om något alls ska hända innan en ny kongress tar säte med en republikansk majoritet i representanthuset och med inflytande av Tea Party, som på det hela taget motsätter sig reformer.

Någon genomgripande omdaning blir det inte – men nu hoppas reformanhängare på ett ”tröstpris i elfte timmen”: ”Development, Relief and Education of Alien Minors Act”, eller populärt kallat för DREAM.

DREAM ser ut som demokraternas enda chans att fullfölja vallöftet innan presidentvalet 2012. Vita huset satsar nu politiskt kapital på att få igenom lagen, som Harry Reid (demokraternas ledare i senaten) sagt ska komma till debatt och omröstning snarast. Harry Reid är en av flera demokrater som har latino-väljare att tacka för sitt uppdrag; en väljargrupp som en ny och mer liberal immigrationslagstiftning är mycket viktig för.

DREAM är också en viktig fråga för många unga väljare och runt om i USA sker nu aktioner, från hungerstrejk i Texas till event på Times Square, för att få politiker att agera.

Kampanjfilm:

YouTube Preview Image

När Vita huset i veckan chattade med ungdomar så var DREAM ämnet: En ”lag utformad för att sluta straffa oskyldiga unga människor för deras föräldrars handlingar genom att ge dem en möjlighet att skaffa sig legal status om de fullföljer en högre utbildning eller tar värvning i USA:s försvarsmakt för det land de har vuxit upp i och älskar som sitt eget.”

Syftet med DREAM är alltså att ge barn till illegala invandrare en chans att starta ett eget liv och bli medborgare i USA. Om DREAM blir amerikansk lag skulle de kunna få ett tillfälligt uppehållstillstånd (”green card”) om följande villkor uppfylls:

  • Personen kom till USA före 16- års ålder.
  • Har varit i USA i minst fem på varandra följande år (före lagens antagande).
  • Ha en examen från amerikansk high school eller antagits till en högskola.
  • Är mellan 12 och 35 år när ansökan görs.
  • Har en god moralisk karaktär.

Sex år efter erhållet ”green card” kan personen få permanent uppehållstillstånd om han eller hon har tagit värvning och gjort två års militärtjänst – eller har pluggat två år på väg till en fil.kand. Med permanent uppehållstillstånd har man rätt att söka medborgarskap.

Kärntruppen av demokratiska reformivrare  är ”försiktigt optimistiska” att få med sig sina partivänner  i kongressen och kanske någon republikan. Initiviatet till DREAM gjordes för snart 10 år sedan över partigränsen. Själva lagen är från början skriven av den republikanska senatorn Orrin Hatch (Utah). Men i dagens Washington är partipolitiken ensidig, på gränsen till hyperventilerad. Få överenskommelser sker mellan demokrater och republikaner.

Konservativt motstånd.

En liberal ståndpunkt kallar det ”en liten reform som kommer att göra Amerika ett något mer anständigt ställe”. Men vad som en gång var en politisk ansträngning över partigränsen har blivit en viktig måltavla för  många i den politiska högern. Vad som är en dröm för många är för andra en mardröm.

Antalet papperslösa ungdomar som DREAM berör rapporteras till ca 55.000. Motståndare menar konsekvent att det kommer att röra som om många fler, att det öppnar vägen för att 2.1 miljoner illegala invandrare blir medborgare i USA.

I traditionellt konservativa National Review ser man framför sig hur ”Lagen signalerar till framtida illegala invandrare över hela världen att om de bara kan få sitt barn över gränsen olagligt, så har de satt honom på en väg till amerikanskt medborgarskap.” Det är ett sorts argument som hemfaller till att varje ”väg till medborgarskap” som liberaler pratar om egentligen är en ”amnesti” av kriminella.

Det är till och med en tvistefråga vad personerna ska kallas. Konservativa röster beklagar sig över liberal och ”elitistisk” media, såsom Washington Post, som använder ”papperslös” i stället för ”illegal” när man skriver om invandrare. Och vad värre är: i ett aktuellt reportage berättar man om en ”föredömlig student” och inte om en person som körde rattfull och dödade en nunna. Det är den konservativa sajten Newsbusters som kallar reportaget ”en välvilligt inställd uppföljning av ett pressmeddelande”.

I en durkdriven konspiratorisk ådra kan det till och med heta att DREAM är ”en rekrytering av framtida demokratiska väljare”, ett försök av demokraterna att ”rita om den politiska kartan och säkerställa den styrande majoriteten.”

Något datum för omröstning i senaten är ännu inte fastställt. Tills dess kommer kampanjer och lobbying att trappas upp av de som ser DREAM som en konstruktiv lagstiftning. Andra kommer i ökad omfattning  fortsätta att ställa samhällsgrupper emot varandra i väntan på ingen lagstiftning alls.