Omfattningen av den pågående miljökatastrofen i mexikanska golfen ökar och blir tydligt värre. DN skriver att ”katastrofen kan sakna motstycke”. Men också av katastrofer går det att göra politik.

Sarah Palin skriver på Facebook: ”Jag upprepar slogan borra här, borra nu!

Att demokrater och motståndare till Palin kan ha lätt att göra sig lustiga över hennes lockrop som vicepresidentskandidat 2008 – ”Drill Baby Drill” – är kanske en för billig poäng för att räknas.

Sarah Palin

Den politiska skiljelinjen mellan demokrater och republikaner är  nämligen inte helt skarp i frågan om oljeborrning längs USA:s kuster. För en månad sedan hävde president Obama moratoriet som rådde för utvinning av olja och naturgas längs landets östkust (vilket också var ett vallöfte).

Men bortsett från det vanliga gnabbandet och billig poängräkning, så är det trots allt Palin själv som gör mest politik av katastrofen.

När oljan vecklar ut sig över havet och sträcker sig till politiken i Washington är den  vanligaste taktiken att helt enkelt ligga lågt. De flesta republikaner håller en låg profil nu. Även om det finns bra argument för oljeborrning är det klokt att inte torgföra dem just nu.

En annan taktik är att ”passa på” när frågan så att säga är aktuell.

Sarah Palin har valt att passa på i sitt Facebook-inlägg. Eftersom alla tänker och talar om olja är det ett gyllene tillfälle för henne att prata energipolitik. Att flertalet just nu antagligen tänker att olja är dåligt och hon tänker att olja är bra, tycks ha mindre betydelse. Frankt och obegåvat på en och samma gång. Det är Palins varumärke.

1989 hände en katastrof som då – och fram till nu – saknade motstycke. Den historiska parallellen till Exxon Valdez-katastrofen är legio. För Palin är den oundviklig.

Sarah Palin, från delstaten Alaska, kan ”tala ur hjärtat om tragedin i ett oljeutsläpp”. Så länge hon lever kommer hon aldrig glömmas dagen Exxon-Valdez gick på grund och läckte ut miljoner liter råolja. Olyckan var katastrofal för många alaskabor. Hennes make, Todd, använder ordet ”hjärtskärande” för att beskriva vad de såg ”när oljan vällde fram över land och vatten som vi menar är helig”.

Alaskans understand the tragedy of an oil spill, and we’ve taken steps to do all we can to prevent another Exxon tragedy, but we are still pro-development.

Trots den hjärtskärande upplevelsen att deras heliga mark skändats av ett stort oljebolag (i dag världens största), så är alaskabor minsann inga bakåtsträvare. Frankt?

Palin skriver vidare att inga mänskliga bedrifter är helt utan risk och jämför oljeutvinning med månlandningen:

I repeat the slogan “drill here, drill now” not out of naiveté or disregard for the tragic consequences of oil spills – my family and my state and I know firsthand those consequences. How could I still believe in drilling America’s domestic supply of energy after having seen the devastation of the Exxon-Valdez spill? I continue to believe in it because increased domestic oil production will make us a more secure, prosperous, and peaceful nation.

Palin skriver att hennes slogan inte är naiv; inte godtrogen. Tvärtom, hon menar att hon verkligen tänkt igenom sin ståndpunkt. En ökad inhemsk oljeproduktion kommer göra USA till ett säkrare, mer välmående och fredligt land. Hon förklarar alltså en slogan med en annan.

Frågan är om hon inte värdesätter det okonstlade lite väl högt på bekostnad av argument. Obegåvat?

YouTube Preview Image