Sarah Palin twittrar

Ett inlägg till om Sarah Palin, bara för att det säger så mycket om hur USA är så annorlunda Sverige.

I USA går det finfint att väcka indignation över kostråd. Att agitera för rätten att trycka i sig kakor på skoltid slår an ett frihetsackord som så många amerikaner vill låta ljuda i sina liv. I Sverige skulle det vara svårare att ta politiska poänger på sötsug. Många skulle tvärtom bli indignerade om folkhälsoarbete saknades i skolorna.

Sarah Palin har gått nybörjarkursen i politisk filosofi. Det finns två sorters samhällen: Laisse-faire-samhället och förmyndarsamhället. Palin har därmed också lärt sig lite franska.

I låt-gå-samhället får skolelever äta så mycket kakor och godis de bara önskar. Det finns ingen som lägger sig i, någon som har fräckheten att säga ”jättemycket kakor är inte så nyttigt – vi kanske ska försöka servera nyttigare mat på skolorna”. I Palins samhälle är det bara föräldrar som får säga sådant. Samhället ska säga ”låt gå” till sötsug som orsakar epidemisk fetma.

I ett förmyndarsamhälle säger skolnämnder att det ska finnas frukt på klassfester. Och inte fler än tre saker med tillsatt socker som huvudingrediens.

Pennsylvania är ett sådant förmyndarsamhälle (”Nanny state”). Sarah Palin passade på att chikanera delstatens skolnämnd via Twitter (se bilden) och med ett tal på en kristen privatskola:

Jag hörde att det debatteras i Pennsylvania huruvida offentliga skolor ska förbjuda sötsaker, tårtor, kakor, den sortens saker. Så jag var tvungen att ta med mig till dessa elever på privata skolor, för att visa dem hur privilegierade de är, jag tog med mig dussintals kakor till dessa studenter.”

Så lite för att trilskas med förnumstiga föreställningar att mindre socker faktiskt är bättre än mer socker, delar Palin ut kakor. Det blir en dubbel poäng: dels ska ingen förbjuda kakor i skolor, dels ska alla förstå att barn på en kristen och privatägd skola är privilegierade; de slipper liksom ta skit från staten. Låt gå istället för Låt stå!

Fast det är inte alls tal om något förbud, utan riktlinjer för skolmatens näringssammansättning, som ska uppmuntra till och underlätta mer hälsosamma matval. Men i USA kan en van politisk hand snabbt förvandla kunskap till ett hot mot ”friheten”. Ingen är beredd att tala om fakta om det innebär uppoffringar. Det är lättare för politiker att påstå att man kan få alla kakor i hela världen för det stämmer med många amerikaners självbild – även när den är fetlagd.

Riktlinjerna finns här (pdf).

Media älskar så klart Palins lektion i politisk filosofi. Hennes tweet blir omedelbart till ”Cookie Gate”. Kolla inslaget på ABC News:

.