Michelle Obama

Det är bra TV. Sarah Palin gör ”smores” till hela familjen: grillade marshmallows i chokladsmet inklämda mellan söta kex. ”-Detta till Michelle Obamas ära, eftersom hon har sagt att vi inte ska ha efterrätt”. Med sitt typiska sätt, så där förment folkligt, drar Palin upp mungipan med ett leende och blinkar till kameran. Och på ett typiskt sätt blir hennes nonchalanta uttryckssätt en politisk dagordning; till en ”tung attack mot hälsokampanj”. (Läs mer om Palins TV-program)

Dagordningen handlar om vad USA ska göra för att komma åt det stora personliga lidande och sjukvårdens höga kostnader som övervikt och fetma innebär.

Michelle Obama har gjort kampen mot barnfetma till sin angelägenhet som ”first lady”. Presidenthustrun startade i början av året organisationen Let’s Move med det  ambitiösa målet att ”lösa barnfetma-epidemin inom en generation”. Hon har fått matindustrin till att reducera kaloriinnehållet i sin tillverkning med 1.5 biljon kalorier.

För någon vecka sedan kunde Michelle Obama se sitt arbete belönat med en ny lagstiftning som ska förbättra skolmaten i USA. Michelle förklarade lagens utgångspunkt med att ”Vi kan alla vara överens om att i den rikaste nationen på jorden borde alla barn ha den grundläggande näring de behöver för att växa och följa sina drömmar…” Hon vet att alla inte är överens.

Sarah Palin har gjort skolelevers rätt att äta så mycket kakor och godis de bara önskar till sin angelägenhet – och som del i hennes utfall mot förmyndarsamhället. Glenn Beck (FOX) varnade i höstas: ”Get away from my french fries, Mrs. Obama,”  och fortsatte ”Första politikern som kommer fram till mig med en morotsstav; jag har en plats för den. Och det är inte i  i min mage.”

Som det politiska klimatet är just i USA – och med en svart president – går det finfint att utkämpa kulturkriget mellan konservativa och liberaler också över något som kan tyckas så common-sense som att råda bot på barnfetma.

Fast det är en begränsad skara som sluter upp bakom Palin. Mike Huckabee, tippad som en republikansk presidentkandidat också 2012, försvarar Michelle Obama. Huckabee vet en del om fetma. För några år sedan bantade han ner sig ca 50 kg efter diagnosen diabetes. Han sa att Palin nog har missförstått vad rikets första dam vill göra. Det handlar inte om att staten ska tvinga folk att äta visa saker – utan det uppenbara att vi har en ”fetmakris” i det här landet.

Ny lag: ”Hälsosamma, hungerfria barn”.

Palin och Beck har förlorat det onyttiga matkriget. En enhällig senat och en bred majoritet i representanthuset röstade fram ”Healthy, Hunger-Free Kids Act”. Lagen ger myndigheterna (jordbruksdepartementet) mandat att sätta riktlinjer för näringsinnehållet i skolmaten, också för varuautomater som är populära på amerikanska skolor.

Till de skolor som lever upp till riktlinjerna ökar de federala anslagen till skolluncher med 6 cent per måltid. Det är den första reella ökningen på 30 år till skolmaten. Lagen innehåller fler delar, som att det ska bli en bättre tillgång på vatten som måltidsdryck.

Ett exempel på en meny ”före och efter” lagen. Före: varmkorv med bröd. Efter:  fullkornsspaghetti, broccoli och blomkål. På det hela taget är det mycket fullkorn, cantaloupemelon och lättmjölk.

Obama firade den nya lagen med att bjuda in Elmo, från Sesame Street, till Vita husets kök. Palin och Tea-Party får så klart spel över hur barnprogram och näringspropaganda blandas i ett fettfritt förmyndarsamhälle.

Ett svar till Sarah Palin argument att det bara är föräldrar som har något att säga till om vad som läggs på tallriken, kommer från en näringsexpert som har lobbat för lagen: ”Sådana föräldrar har rätten att mata sina barn med vadhelst de vill, men det är inte deras rätt att mata mina ungar med sånt skit.”

Kolla Elmo och Vita husets kock:

YouTube Preview Image