Wall Street ockuperas

Vi kommer till er i en tid när företag, som ställer vinst framför människor, egenintresse framför rättvisa, och förtryck framför jämlikhet, styr våra stater”. Så förklarar USA:s nya proteströrelse med en deklaration varför man ockuperar Wall Street.

Fjärde veckan med protester i Zuccotti Park på nedre Manhattan har blivit en ”magnet” för en brokig skara New York-bor som aldrig tidigare deltagit i en proteströrelse (eller så var det senast mot Vietnamkriget). Protesterna har också spridit sig runt om i USA. I hundratalet amerikanska städer har människor demonstrerat mot hur de menar att storbankerna och storföretagen med girighet skor sig  på deras bekostnad. (Se karta här.)

Protesterna har också fått en mer seriös medial rapportering. Från att ha mötts med stor skepsis går det inte länge att se rörelsen som ett fåtal knäppgökar. Monica Potts på progressiva American Prospect skriver att hon allra först avfärdade demonstranterna för att vara lika oseriösa som de aktivister som protesterade mot WTO i Seattle 1999. ”-Det var svårt för mig att ta politiska känslor på allvar hos privilegierade universitetsungdomar som ville krossa Starbucks skyltfönster.”

Men ”ockupationen” av Wall Street har blivit mer varaktig och intresserat fler än många gängse vänsterprotester. Rörelsen slår an en utbredd känsla av frustration hos amerikaner av att vara satta på undantag. Arbetslösheten är stor och vräkningarna är många samtidigt som de rika blir rikare. En Tumblr sida – We are the 99 percent – låter människor ge sitt ansikte till hur de rikaste 1 procenten har fått det bättre och hur varje räkning är en kamp för de 99 procenten.

Vi är 99 procent av befolkningen. Protet mot kapitalism

Bilden är ett exempel på hur vanliga amerikaner vill säga ifrån att det är nog. Vi är de 99 procenten: ”Vi kastas ut från våra hem. Vi tvingas at välja mellan mat och hyra. Vi förvägras sjukvård. med kvalitet. Vi lider av miljöförstörelse. Vi arbetar långa dagar för låg lön och inga rättigheter, om vi alls har arbete. Vi får ingenting samtidigt som de andra 1 procenten får allting”.

Det demokratiska partiet har varit något tvehågsna inför rörelsen. Man längtar så klart efter en gräsrotsrörelse som likt högersidans Tea Party kan skänka entusiasm inför presidentvalet. Vicepresident Joe Biden har gjort denna liknelse. Å andra sidan vill man inte associera sig intimt om den allmänna bilden av ockupationen är den av ”hippies”. En ytterligare poäng är att demokraterna knappast önskar stöta sig alltför mycket med Wall Street, som ger många dollarmiljoner till partiet i kampanjbidrag.

Vem är oamerikansk?

Från republikanskt håll är det bilden av ”hippies” som gäller. Hippies är nu som på 60-talet antiamerikanska individer. Presidentkandidaten Herman Cain kallar de som protesterar mot Wall Street för ”avundsjuka amerikaner”. Det är amerikaner ”som gör sig till offer”.  Majoritetsledaren i representanthuset, Eric Cantor, har kallar rörelsen en ”pöbel”.

Nobelpristagaren Paul Krugman reagerar på de republikanska brösttonerna. Krugman vänder på argumentet. Extremisterna som hotar Amerika är inte de som sover i sovsäck, utan giriga kapitalister som undflyr sitt sociala ansvar.

Enligt Krugman borde det stå klart för var och en att det som har skett på Wall Street – och som fortfarande sker – inte är moraliskt eller politiskt hållbart. Brösttonerna beror på en rädsla hos de välställda för att ett system som särbehandlar dem fördelaktigt ska rämna när tillräckligt många börjar ifrågasätta den ekominska ojämlikheten mellan 1% och 99% av amerikanerna.

Denna särbehandling tål inte någon nära granskning – och som de ser det så kan därför ingen granskning tillåtas. Någon som pekar på det uppenbara, oavsett hur lugnt och måttligt, måste demoniseras och skuffas av scenen…. Så, vem är det egentligen som är oamerikansk? Inte demonstranterna, som bara försöker göra sina röster hörda. Nä, de verkliga extremisterna här är Amerikas oligarker, som vill undertrycka varje kritik av källan till deras rikedom.

amerikansk protest mot Wall Street

Bilder: Flickr/blgriffith & Flickr/david_shankbone. Fler bilder, DN.