Republikanen Rick Santorum

När Rick Santorum talade efter primärvalet i Michigan var det uppenbart att han försökte få sin kampanj att nå ut med ett bredare budskap än det värdekonservativa.

En vecka före primärvalet ledde Rick Santorum i opinionsmätningar. Bortsett från att Mitt Romney hade mer pengar till tevereklam och en större kampanjorganisation i delstaten, så gjorde Santorum sig själv en björntjänst genom en rad ensidiga uttalanden.

Santorum kallade Obama för ”en snobb” för att presidenten stävar efter att alla ska få högre utbildning.  Han anklagade också Obama för att ha en världsbild grundad på ”bluffteologi”. Santorum sa att han ville kräkas när han läste John F. Kennedys (som ju var USA:s förste katolske president) tal om håla isär kyrkor och staten. Även om han sedan ångrade just det uttalande var det sammantaget en lite väl magstark dos av fundamentalistisk kristendom, som säkert skrämde iväg mer moderata republikaner.

I sitt valtal tog Rick Santorum tillfället i akt att berätta mer om sig själv för väljarna. Det blev mer biografi än moralfrågor. Han pratade om kvinnor som är viktiga i hans liv; om hans 93-åriga mamma, hans fru och hans äldsta dotter. Det blev också mycket ekonomi. Av 18 minuter tal var 5 minuter hyllning till kvinnorna i hans liv, 10 minuter ekonomi och en avslutande historielektion om Amerikas storhet. Här är hela talet:

video platform video management video solutions video player

Rick Santorum ska vinna Ohios primärval.

Det är tydligt i Santorums tal att han inte vill göra om misstaget att snöa in på kristna moralfrågor inför tisdagens primärval i delstaten Ohio (som är en av tio val ”Super Tuesday”). Han har även börjat utöka sina kampanjtal. Santorum pratar om sin mamma som en kvinnlig pionjär: ”-Hon var yrkesverksam och tjänade faktiskt mer pengar än sin make.”

Han säljer in sin skattepolitik, som bland annat innebär att den inhemska tillverkningsindustrin helt ska skattebefrias. Säkert ett populärt budskap i en industristat som Ohio. Med en bredare biografi och ett större fokus på hans ekonomiska förslag så satsar hans kampanj mycket på att inte tappa Santorums ledning i Ohio.

Santorums plötsliga vurmande för starka kvinnor ska ses mot bakgrund av att en majoritet kvinnliga republikaner hittills har röstat på Mitt Romney. Vallokalsundersökningar visar att Santorum är stark bland de väljare, vilka ser sig som ”mycket konservativa”, bland evangelikala och bland låginkomsttagare. Han är svag bland kvinnor och mer moderata väljare. Det betyder att han ger bort 60% av den republikanska väljarbasen.

Som en politisk konsult, republikan, påpekar måste man lägga till väljargrupper för att bli president, inte stöta bort. Han har varit alldeles för upptagen med att torgföra kontroversiella sociala frågor, så som preventivmedel. Intrycket är att han omfattar en gammaldags kvinnosyn.

Han gör riktigt bra ifrån sig när han fokuserar på sin ordination för landets ekonomi och sin anknytning till gemene man, givet sina rötter…Det är då han blir en riktigt attraktiv, Reagan-lik kandidat…

Det ligger någonting i vad konsulten säger. Rick Santorum lyckades faktiskt hålla ett bättre segertal än vad Mitt Romney gjorde – tror att han alltså förlorade. Jämför Romneys  ”vi vann inte stort, men vi vann med tillräcklig marginal” med Santorums ”The people of Michigan looked into the hearts of the candidates and all I have to say is; I love you back!”

Oavsett vad man tycker om Santorums respektive Romneys politik framträder Santorum som en mer känslomässig och genuin kandidat. Men för Santorums del är det tyvärr så att hans moraliska ståndpunkter inte delas av flertalet amerikaner. Det är nog för sent att göra en Romney: att skarva lite och säga vad som passar bäst för stunden.