Iowa caucus

Iowa ligger nästan mitt i USA. En ännu mer central plats har delstaten för de amerikanska politiker som bestämmer sig för att försöka bli landets president. Vill man som republikan vinna sitt partis förtroende att utmana Barack Obama i nästa års presidentval, gäller det att redan nu åka buss runtom i Iowas samhällen och möta väljare. En avkrok kan ge hopp eller förtvivlan till politiker som vill nå Vita huset.

Det officiella datumet för Iowas val av kandidat är 6 februari 2012, men också andra delstater vill ha fördelen av att vara tidigt ute och därmed i större grad påverka vilka kandidater som får de tidiga framgångar, som är så viktigt i amerikansk politik. Mycket få kandidater klarar av att samla en så stor kampanjkassa att man kan TV-annonsera i alla 50 delstater. Partiernas primärval brukar därför i praktiken vara över långt innan alla delstater fått rösta. (Den långa kampen 2008 mellan Clinton och Obama var därför unik.)

Det finns också en principiell kritik mot att just Iowa får vara först. Iowa är nämligen knappast en demografiskt representativ delstat till landet i stort (en delstat med många fler vita och en i huvudsak agrar försörjning). Å andra sidan använder sig Iowa av nomineringsmöte ”caucus” (det liknar mer ett möte som diskuterar fram och tillbaka och sedan tar beslut, än väljare som var och en lägger en sluten röst) – vilket är en process som Obama drog tydlig fördel av: Obama vann överraskande i Iowas primärval över Hilary Clinton.

Men Iowa tänker inte ge upp sin historiska roll som en möjlig deal breaker för politiker. Om andra delstater flyttar sina, av partiet tilldelade, datum finns det en möjlighet att Iowa går till val redan i december. Samtidigt överväger Kalifornien att senarelägga sitt val till juni vilket skulle leda till en mycket utdragen nomineringspress för det republikanska partiet. (Läs mer om alla turer här och här.)

Valkampanj i bilder.

Det är förutsättningarna. En mer levande inblick i den politiska processen som pågår för fullt just nu i USA ger fotografkollektivet Prime. I bloggen Born To Run bevakar man de republikanska kandidaternas resor i Iowa. Nyligen har Tim Pawlentys och Michele Bachmanns kampanjmöten dokumenterats:

presidentvalskampanj Bachmann

Anhängare till Michele Bachmann, 23 juli, Marshalltown.

Michelle Bachmann

Michele Bachmann, West Des Moines, Iowa.

politiskt möte i USA

Kampanjmöte för Tim Pawlenty, 21 juli, Webster City.

kampanj Tim Pawlenty 2012

En bild till från Pawlentys kampanjresa, 26 juli, Washington.