Jon Huntsman presidentkandidat

Det är bara två månader sedan Jon Huntsman lämnade sin post som amerikansk ambassadör i Kina. Nu är han en av de minst kända republikanerna som vill utmana Obama om presidentposten 2012. Huntsmans snabba entré i nationell politik ger honom en ”fräschör” i Washington, som också gör honom till en medial favorit.

Den förre guvernören för delstaten Utah blev den nionde politikern att ansluta sig till en skara hoppfulla republikanska presidentkandidater. (Michele Bachmann, Rick Santorum, Mitt Romney, Tim Pawlenty, Herman Cain, Ron Paul, Newt Gingrich och Gary Johnson har tidigare offentliggjort sin kandidatur.) Favoriter just nu är Bachmann och Romney.

Huntsman meddelade i veckan sin kandidatur på en noga vald plats. Han gav sitt första kampanjtal framför Frihetsgudinnan: ”Allt står på spel…detta är stunden vi väljer vår framtid.” Därmed ville han återknyta till en höjdpunkt för konservativa i USA; när Ronald Reagan startade sin stora presidentvalskampanj  1980.

Huntsman knöt an till Reagan: ”Han förvissade oss om att vi återigen kunde göra Amerika framstående.” Genom att associera sin kampanj med Reagans vill Huntsman elda på republikaner så de känner att valet 2012 ska komma att bli lika viktigt för att rita om den politiska kartan i USA, som det 1980 .

Jon Huntsman framför Frihetsgudinnan:

YouTube Preview Image

Vem är Jon, han med ett H som sin kampanjlogga? Han har sju barn, varav två är adopterade. Han hoppade av universitet för att bli mormonsk missionär i Kina. Där lärde han sig mandarin. Han återvände till USA och tog sin examen. Han arbetade för Reagan och både för Bush den äldre och den yngre. I senaste presidentvalet stöttade han John McCain. Jons far är den rikaste personen i delstaten Utah. Men mest omnämnt av alla biografiska fakta är att Jon är mormon (liksom Mitt Romney).

Det är också med just Romney som Huntsman brukar jämföras – och kanske allra mest kommer att tävla mot i det republikanska primärvalet. I dagens mediacirkus räcker det med ”två lagom medelålders typ snygga mormoner” för att göra något rafflande av en annars rätt tam upptakt till valet 2012.

Vad vill han? Det vet man nog inte riktigt ännu. Han har ett rätt allmänt optimistiskt budskap. Han säger att han respekterar Obama. Ja, han kommer alldeles säkert att få problem under primärvalet tack en tidigare kommentar om att ”Obama är en utomordentlig ledare.” Som ambassadör har han också arbetat för Obama.

Jämfört med andra kandidater har Huntsman hittills bjudit på mindre konfrontation och flirtande med tepåsar och andra i partiets yttersta högerflank.

Om inget annat, så beror Huntsmans moderata framtoning på att han saknar politiska stödtrupper. Hans kandidatur är inte tydligt framburen av någon specifik väljargrupp. Det verkar snarare vara media som är hans främsta påskyndare. Joshua Green skriver i Atlantic:

Så här tidigt, så  är Huntsmans kandidatur främst motiverad av media – han märks knappt i opinionsundersökningar – och en orsak till all uppmärksamhet är att han förväntas bli en utmanare till favoriten Mitt Romney… Den initierade tror att Huntsman och Romney tävlar om samma utrymme och endast en kan ta det i besittning.

Så vem eller vad ligger bakom lanseringen av Huntsman? I ett längre reportage i NY Times beskrivs hur viktiga bidragsgivare till det republikanska partiet har letat efter ett mer intressant val än Mitt Romney och de andra kandidaterna, vilka man befarar ska komma på skam i ett val med Obama: ”Om startfältet är öppet, så kommer den 51-årige, silverhårige, Huntsman, kunna bli en fängslande kandidat.”