Bradley Byrne guvernör Alabama

Ännu ett exempel på att allt är tillåtet i kärlek, krig och valkampanjer.

Bradley Byrne kandiderar i primärval till att bli republikanernas guvernörskandidat i delstaten Alabama. De senaste veckorna har en smutskastningskampanj riktats mot honom:”The Real Bradley Byrne”. Kampanjens slogan är ”Han kan inte dölja att han är liberal”.

Kampanjsajten listar olika sakfrågor, ställningstaganden och kommentarer som ska avslöja den ”riktige” Byrne. Han är en republikan bara till namnet (det som kallas RINO: Republican In Name Only).

En reklamfilm är särskilt iögonfallande. Byrne hånas för att han har stött skolundervisning i evolutionsläran. Påståenden som att ”evolutionen bäst förklarar livets ursprung” och att ”bibeln bara delvis är sann” hålls emot honom.

YouTube Preview Image

Filmen använder sig av det extremt vanliga temat ”flip-flop”, alltså att en politiker som byter åsikt misstänkliggörs som en opportunist. Temat gestaltas med en vindflöjel som svänger mellan elefanten, som är republikanska partiets mascot, och åsnan, som är demokraternas. Slutklämmen är:

”Another liberal blowin’ in the wind – trying to look conservative.”

Ännu en liberal som försöker framhålla sig som konservativ. Byrne har så klart svarat. Nuförtiden betyder det en egen hemsida som bemöter ”lögnerna”. Byrne Truth Team bedyrar Byrne att han minsann tror att ”varje enskilt ord är sant” i bibeln och Jesus vägleder alla hans handlingar. Motståndarna är ”oförsonliga blodiglar” som vill suga åt sig makten.

Det är lite oklart om exakt vem som finansierar smutskastningskampanjen. Filmen betalas av True Republican PAC (Political Action Committee), som också har tagit emot pengar av organisationer som ligger närmre demokraterna. Om så är fallet så är det sannerligen ett exempel på en utstuderad taktik i Alabamas guvernörsval.

UPPDATERING 14 juli 2010: Bradley Byrne, som hade stöd från det republikanska partiets etablissemang, förlorade i en andra valomgång mot utmanaren Richard Bentley.