Arizona protester

En federal domare har nu fällt utslaget att flera delar i lagen SB1070 – som Arizona tänkte skulle vara en lösning på de problem illegal invandring orsakar delstaten – inte är förenliga med konstitutionen och alltså är olagliga. Dessa delar träder därmed inte i kraft i dag så som var guvernör Jan Brewers avsikt.

Jag har skrivit om Arizonas lag och hur såväl stöd för som protester mot och bojkott av delstaten satt USA:s immigrationspolitik på agendan i den efterföljande debatt. Lagen har gjort det omöjligt för politiker, som kampanjar inför höstens kongressval, att undvika frågan om reform av landets immigrationsordning. För några veckor sedan höll president Obama ett lång tal som å ena sidan prioriterade reformfrågan för Washington, men å andra sidan möttes med besvikelse i den viktiga väljargruppen hispanics.

Vad domaren bedömt som olagligt är bland annat den kontroversiella bestämmelsen att poliser måste kontrollera personers id-handlingar om det finns en skälig misstanke att de inte medborgare.

Utslaget kommer att överklagas av guvernören och sista ordet kommer nog från de nios bänk i Högsta domstolen. Från konservativt håll har domen, som välkomnas av demokraterna, omedelbart gjort till en snackis om hur ”Förenta staternas president och denna domare tog parti för illegala invandrare mot det amerikanska medborgarskapet…Amerika kommer att ropa högt av ilska”.

Politisk vinnare

Vad som än händer i kommande rättsliga prövningar står det redan klart att Arizonas guvernör Jan Brewer är en vinnare. Före lagen antogs 23/4 av Brewer (lagen hade skvalpat runt i delstatssenaten ett tag) låg hon risigt till i opinionsmätningarna. Mycket talade för att hon inte skulle lyckas bli vald i höstens val. Brewer tog över efter demokraten Janet Napolitano, som blev minister för ”Homeland security” och hennes konservativa vitsord var därför oklara.

I och med lagen – och framförallt demokraternas och Obamas kritik av lagen och Brewer – har hon blivit ”landets konservativa ledare för immigration” och ”en hjälte för Tea Party och Fox News”. Brewer har nu en stabil ledning med 19 procentenheter över demokraternas guvernörskandidat – och analyser handlar numer inte så mycket om höstens val, som om hennes potential till en nationell politisk karriär.