Värdarna Oscarsgalan 2011Tveklöst var årets Oscarsutdelning en tam tillställning. En stel James Franco helt utan förmåga att leverera manus med komisk tajming. Anne Hathaway var ett lysande undantag.

Men mitt i ömsom nervösa, ömsom meningslösa tacktal smög det sig in lite politik. Flera Oscarsvinnare tackade uttryckligen sina ”fackanslutna medarbetare”. Det måste ses som en direkt kommentar till pågående förhandlingar mellan delstater och fackföreningar runtom i landet. I flera veckor har demonstranter funnits i Wisconsins kongress för att protestera mot guvernörens förslag att frånta fackföreningars kollektiva förhandlingsrätt. Protesterna pågår runtom i landet

Mottagaren av Oscarn för bästa foto, Wally Pfister, tillade i en intervju efter sitt framträdande att han tycker det är ”galet vad som just nu sker i Wisconsin”.

Mest politik kom från vinnaren av bästa dokumentär. Jag tror faktiskt det är den skarpaste kommentaren Oscarsgalan haft sedan 2003 då Michael Moore sa ”Shame on You, Mr Bush”. Charles Ferguson med dokumentären ”Inside Job”, som handlar om finanskraschen började sitt tacktal med:

Förlåt mig, jag måste börja med att påpeka att det tre år efter den förskräckliga finanskrisen som orsakades av omfattande bedrägeri – så har inte en enda finanschef fängslats och det är fel!

Svensk media: DN, Aftonbladet, GP.