Det är sorg i USA. Det är också ömsom fattning och upprördhet i media. Nyhetsrapporteringen är lika dominerande som sociala medier är omfattande åsiktsbrytande. Skjutningen av kongressledamoten Gabrielle Giffords i Arizona är en händelse som förändrar det nationella tillståndet. Nu. Och förmodligen för lång tid framöver.

Dagens mest publicerade bild måste vara Sarah Palins USA-karta som sätter kikarsikten på 20 kongressledamöter som ”måste bort”. Den är svår att bortse från.

Polischefen i Pima County, kommunen som staden Tuscon tillhör, sa i en mycket frispråkig (jag har svårt att tänka mig en svensk polischef tala med så tydliga ord om vårt samhälle) presskonferens att:

När du betraktar personer som inte är i balans, hur de svarar på den fränhet som kommer ur vissa munnar om att riva ner statsmakten…Ilskan, hatet, bigotteriet som pågår i den här kommunen håller på att bli skandalöst och olyckligtvis har Arizona blivit någon sorts huvudstad. Vi har blivit ett mecka för fördomar och trångsynthet.

YouTube Preview Image

Ansvarslös retorik?

Ezra Klein, Washington Post, skriver att Sarah Palin och andra som använt våldsfyllda metaforer alldeles säkert mår illa nu. Det är så klart ord utan något riktigt uppviglande uppsåt, men det är ändå en ovarsam politisk retorik.

Vi är lyckosamma som lever i ett land där politiskt våld är sällsynt….Men det kanske är en rent oförtjänt tur som vi far väl av. Det är svårt att se bortom dessa påståenden och tro att vi gör tillräckligt för att hålla vårt politiska system fridfullt.

Andrew Sullivan på Atlantic skriver liknande rader. Vi ska vara försiktiga med att dra några slutsatser om motiv, ”men vi kan veta att…politisk retorik som involverar ord som ‘måltavla’ och ‘gevärssikte’ till sin natur är oansvarig.”

Jag skrev i somras en ”Guide till Sarah Palin”; om hur Palin använder olika metaforer i sin politiska kommunikation hellre än att hon pratar om konkreta politiska förslag. Palins ordval (liksom när hennes motståndare också hetsar) är ett hot mot demokratin. Kanske inte fysiskt – men tveklöst mentalt.

Huka er gubbar och kärringar, nu laddar hon om.

Förresten, det här med att ta sikte på mål i Washington gör Palin gärna till en mediedans mellan oskyldiga val av metaforer och en ansvarslös retorik mitt i ett land som trots allt hemsöks av slaveriets och lynchningarnas historia. Efter att Obamas sjukvårdsreform blivit landets lag i våras, efter en lång och hätsk debatt som kulminerade med hot och våld mot politiker, uppmanade Palin på Twitteralla som älskar Amerika” att ”inte retirera, utan att ladda om”.

Precis som det mesta Palin gör gav hennes tweet upphov till en egen nyhetscykel. Hon kritiserades för att egga hat och våldsamheter med sin uppmaning att ”ladda om”. Kritikerna hade fog för sig med tanke på det mycket spända politiska klimatet mellan partierna efter ett års debatt om sjukvårdsreformen. Palin försvarade sitt ordval ”ladda om” och skyllde den efterföljande kontroversen på liberal media och kallade det hela för ”bullshit”: ”När vi tar till vapen, talar vi om din röst!.

När  lögner och halvsanningar blir politisk vardag – och arga plakat hos en växande Tea Party-rörelse anklagar Obama för att vara socialist, fascist, olaglig invandrare och otaliga andra epitet som gör presidenten ”oamerikansk” – bidrar Palins uppmaning bara till att folk viftar ännu mer med nävarna; en så intensiv luftboxning att tankarna blir syrefattiga.

Svensk media: DN, SvD, GP,