Fler och fler amerikaner tror att allvaret i den globala uppvärmningen i allmänhet är överdriven. En ny dokumentärfilm vill få färre jänkare att rycka på axlarna genom att strunta i själva klimatförändringens vetenskap och i stället argumentera för att det finns pengar att tjäna i att överge oljeberoendet.

Filmen Carbon Nation, är ”en optimistisk, lösningsorienterad, icke-predikande, icke-partipolitisk film som alla kan identifiera sig med…” Premiären var i New York City i helgen och sedan ska filmen visas i valda städer under våren. Undertiteln och slogan är ”En film om lösningar på klimatförändringen (som inte ens bryr sig huruvida du tror på klimatförändring).”

Kolla trailern:

YouTube Preview Image

Filmen samlar en illuster skara förespråkare för alternativa energikällor. En förre detta CIA-chef James Woolsley, som stolt visar upp sim elbil med dekalen ”Bin Laden hatar denna bilen”, Virgin-gurun Richard Branson, journalisten Thomas Friedman och en vindkraftscowboy.

Att inte göra som Al Gore.

Jag tror att filmens upphovsman, Peter Byck, är något på spåret med sitt upplägg. Det finns få argument som biter så mycket som hur plånboken blir tunn eller tjock. Alldeles särskilt i USA. Han säger att den fossila bränsleindustrin och deras anhängare är bättre ”storytellers” än de som försöker väcka folks medvetande om klimatförändringen. Ungefär att de vetenskapliga rönen i sig inte är tillräckliga för att skapa samhällsförändringar eller få folk att ändra sina vanor.

Carbon Nation vill inte skrämmas eller spela på panikkänslor, som regissören Byck menar att många filmer har gjort sedan Al Gore dokumentär ”En obekväm sanning”.

Bycks tankegång verkar vara att frågan om klimatförändring har blivit så politiskt laddad i USA. Så varför inte göra en film som helt struntar i den – och istället handlar om pengar? Han säger att fler konservativa än liberala har varit entusiastiska för filmen De är inte med på klimatförändringssnacket, men de förstår att misshushållning är dåligt.

Filmens vinkel är alltså lite nytt. Men den har fått ett svalt mottagande.

Branschtidningen Variety recenserar filmen ock skriver att utmaningen för en filmskapare består i att göra en övertygande film om planetens kommande undergång ”som inte får vuxna att skära sig i handlederna.”

Det kommer ingen att göra. Men omdömet landar i att ”för den bildade publiken, som är målgruppen, kommer ‘Carbon Nation’ verka mer entusiastisk än övertygande.” Så stryker man lite mer mothårs och skriver att filmen ”genererar ett sådant lågvatten och högvatten mellan spådomar av undergång och en grön, hållbar framtid – att vattenenergin som blir resultatet skulle kunna försörja en småstad.”