Kampanj mot ordet illegal invandrare

- Hej, jag är en papperslös invandrare, orädd och ber inte om ursäkt för mig. Ungefär så låter det just nu från många unga invandrade till USA som saknar uppehållstillstånd.

Organisationen National Immigration Youth Alliance genomför en kampanj för att skapa debatt kring invandringsfrågan. Uppskattningsvis 11 miljoner personer befinner sig i USA utan uppehållstillstånd – och kampanjen går ut på att rikta uppmärksamheten till alla dem som vanligtvis talar tyst om sin bakgrund.

Med ”National Coming out of the Shadows Week” vill man ge en röst till papperslösa invandrare, särskilt till alla barn och ungdomar som ofta måste dölja eller ljuga om sin bakgrund. Det är som en slags nationell bekännelsevecka för invandrare utan uppehållstillstånd. Ungefär som AA – ”Hej jag heter…”

Man uppmanar ungdomar att ”komma ut” som papperslösa. På Twitter används hashtag out. Många träder fram och berättar sina livshistorier – och alla avslutar med ”I’m undocumented, unafraid and unapologetic”.

Som Arianna Salgado berättar: ”Jag är inte längre rätt dör att folk ska få reda på min status. Jag är inte ledsen för att jag togs till det här landet för ett bättre liv. Jag är en student, jag är en människa och jag förtjänar samma respekt och värdighet som alla andra.

Någon politisk reform landets immigrationsordning har ännu inte skett trots att det var ett vallöfte av demokraterna och president Obama. Det längst komna initiativet, DREAM-lagen, samlade inte tillräckligt antal röster i senaten. Att låta illegala invandrare träda fram är ett sätt att förhindra att frågan faller i politisk glömska.

I-ordet: Illegal eller papperslös invandrare?

Att kalla en invandrare illegal eller papperslös kan i sig vara kontroversiellt i USA. En parallell kampanj vill likställa epitet illegal med det tabubelagda ”n-ordet” i USA. Det är sajten Colorlines som kritiserar bruket av ”illegal invandrare” i det offentliga och mediala samtalet.

Man menar att ”I-ordet” är ett ord som skadar individer nu – och på längre sikt påverkas  attityder till ett mångkulturellt samhälle på ett negativt sätt. Ordet är ”avhumaniserande och används för att diskriminera invandrare…” Journalister och andra bör i stället säga exempelvis ”utländsk nationalitet”, ”papperslösa invandrare” eller ”obemyndigad invandrare”.

Kampanjfilm för #out:

YouTube Preview Image