Kampanj mot ordet illegal invandrare

Jag har skrivit en del om immigrationspolitiska reformer i USA. Eller rättare sagt; om hur någon reform ännu låter vänta på sig. För att få president Obama att infria sitt vallöfte om en ny immigrationspolitik har många invandrare samlat sig till ett initiativ som vill vända det skamliga i att vara papperslös till att vara orädd för sin plats i det amerikanska samhället.

- Hej, jag är en papperslös invandrare, orädd och ber inte om ursäkt för mig. Ungefär så låter det från många unga invandrade till USA som saknar uppehållstillstånd.

Organisationen National Immigration Youth Alliance genomför en kampanj för att skapa debatt kring invandringsfrågan. Uppskattningsvis 11 miljoner personer befinner sig i USA utan uppehållstillstånd – och kampanjen går ut på att rikta uppmärksamheten till alla dem som vanligtvis talar tyst om sin bakgrund.

Man uppmanar ungdomar att ”komma ut” som papperslösa. På Twitter används hashtag out. Många träder fram och berättar sina livshistorier – och alla avslutar med ”I’m undocumented, unafraid and unapologetic”. Läs mer om hur ”Papperslösa invandrare i USA är orädda och stolta”.

Kampanjen har nu fått tillökning av den journalisten Jose Antonio Vargas, Med ett Pulitzerprispris på meritlistan är det ett respekterat namn som skriver sin historia som papperslös; ”My Life as an Undocumented Immigrant”.

Peter Wolodarski skriver i sin ledare ”Drömmen om Disneyland” om Vargas och situationen för papperslösa i USA. Ledaren uppmärksammar behovet av ödmjukhet i invandringsdebatten, såväl i USA som i Sverige. Om insikten att immigration inte endast kan hanteras som en juridisk definition av vem som har uppehållstillstånd.

På den politiska agendan står DREAM-reformen, som skulle ge barn till papperslösa – illegala – invandrare en chans att starta ett eget liv och bli medborgare i USA. DREAM har röstats bort av kongressen, men demokraterna är på gång med ett nytt försök.