DREAM-Act

 

Senaten ska nu rösta om ”DREAM”, en immigrationspolitisk reform som skulle ge ge barn till illegala invandrare en chans att starta ett eget liv och bli medborgare i USA.

President Obama och Vita huset har drivit frågan de senaste veckorna med upprepade påtryckningar de senaste dagarna. Utgångspunkten för demokraterna och slagordet de använder är att ”DREAM” är en ”common sense”-reform.

För det första påvisar man reformens ekonomiska effekter; budgetunderskottet skulle minska med $1.4 miljarder. För det andra säger man, via ministern för ”Homeland SecurityJanet Napolitano, att lagen är en del av en ”prioritering av polisresurser till att avlägsna farliga, kriminella utlänningar från landet”. För det tredje och fjärde belyser man lagens betydelse för ökad rekrytering såväl till högskolorna och till försvarsmakten. ”DREAM” är del av Pentagons strategiska plan för de kommande årens rekrytering av nya soldater.

Flertalet republikaner ser det så klart inte som sunt förnuft, utan kallar det en oacceptabel amnesti för illegala invandrare. Det ursprungliga förslaget har därför förändrats i ett försök till kompromissanda mellan demokrater och republiker – och med förhoppningen att lagen ska samla nödvändigt antal röster.

Ändringarna innebär inskärningar i vem som överhuvudtaget kan söka programmet:

  • Efter erhållet ”green card” måste den sökande vänta 10 år (i stället för 6) att ansöka om permanent uppehållstillstånd och sedan medborgarskap
  • Den högsta åldersgränsen för att söka sänks från 35 till 30 år
  • Dessutom skärps skrivningarna för vad som är en ”god moralisk karaktär” och de söker ”DREAM” har inte rätt att få sjukvårdsbidrag.

 

Uppdatering 9/12: Representanthuset godkände igår ”DREAM” med röstsiffrorna 216-198. (8 republikaner röstade för och 39 demokrater emot.) Nu återstår alltså senatens omröstning.