Obama i Vita HusetPresident Obama gjorde vad han kunde idag för att mobilisera väljare till tisdagens kongressval. Som sista kampanjinsats valde han att tala på Cleveland State University. För 8000 entusiastiska demokrater  pratade Obama mycket om ekonomin: om hur hans stimulanspaket räddade amerikansk ekonomi – och om hur mycket värre det skulle vara om republikanerna hade styrt landet. Att sälja in demokraternas ekonomiska politik är av största betydelse just i en delstat som Ohio med hög arbetslöshet.

I en lite lagom svensk nyhetsstiltje på en söndag nådde Obamas tal ända fram i direktsändning till Aftonbladet, som också kommenterade hans retorik om hur republikanerna med Bush som förare lyckades köra bilen USA ner i diket. Nu vill de ha tillbaka nycklarna…

Bil-och-diket-metaforen är en av Obamas favoriter. Det tar längre tid att få upp bilen USA ur diket än det gjorde för den vårdlöse föraren Bush att köra ner. Obama har använt metaforen många gånger förr. Vilket CNN nyligen gjorde sig lite lustiga över.

Kolla:

YouTube Preview Image

Men senatorn Al Franken tar bilmetaforen till en helt nivå. När man ser klippet ska man komma ihåg att Franken tidigare var komiker, hans skrev bland annat till Saturday Night Live. Här är det högst oklart om Franken är politiker eller satiriker. Förmodligen både och av bara farten. Kolla VM i metafor:

YouTube Preview Image