Året har bjudit president Obama en del motgångar. Han erkände igår att han verkligen hade spetsat in sig på att få Nobelpriset i fysik. ”But Hey, You can’t win them all.”

I går hölls den årliga White House Correspondents’ Dinner. Middagen har beskrivits som ett engångsliggmellan demokrater, republikaner och media. Samt ett rejält gäng Hollywoodkändisar för att öka glamfaktorn till Washingtons ”vem-är-vem”. Det är huvudstadens egen Super Bowl.

obama roast

Middagen innehåller också en sorts roast. En inbjuden komiker, i år Jay Leno, skämtar om presidenten och andra viktiga politiker. Framförallt så brukar presidenten skämta själv i en kvartslång monolog. Här är några av skämten:

”I wasn’t sure I should come, but Biden talked me into it. He said, ‘Mr. President, this in no ordinary dinner: this is a big f— meal.”

Skämtet är en hommage till vicepresidenten Joe Biden, som på en presskonferens efter att Obamas sjukvårdsreform gått igenom, viskade (trodde han) i presidentens öra: ”This is a big fucking deal”

Obamas skämt

Inledningsvis konstaterar Obama att han inte riktigt har den sjärnstatus han en gång hade, men tillägger och riktar sig till alla inbjudna celebriteter ”fast till mitt försvar, det har ingen av er heller.”

Han delar ut några kängor till middagens värd Jay Leno. ”Mina populraitetssiffror har sjunkit, men siffrorna är inte så låga som Lenos var”. Obama refererar så klart till hela debaclet med The Tonight Show och Conan O’Brien i början av året. Obama fortsätter och säger att han är glad att tala först: ”Vi har alla sett vad som händer när någon tar sändningstiden efter Leno.”

En del skämt handlar om konspirationsteorin att Obama inte är född i USA och alla ”birthers” (personer som enträget kräver att Obama visar sin födelseattest). Han riktar sig till sin fru Michelle:

Det finns få saker i livet som är så svåra att finna, och framförallt att behålla, än kärlek – okej; kärlek och en födelseattest.

John McCain får en släng av sleven. Obama kommenterar McCains valkampanj i hans hemstat Arizona och att han har avsagt sig epitetet ”maverick”, en person som gör vad som faller honom in oberoende av partilinjen – och får med en kritik av delstatens nya immigrationslag.

Tyvärr kunde inte John McCain komma i kväll. Nyligen så hävdade han att han aldrig har identifierat sig själv som ”maverick”. Vi vet alla vad som händer i Arizona när du inte har något ID; Adios Amigos.

Om Sarah Palin och snacket att Obama är en socialist:

I’m still pretty big at Twitter and Facebook – or as Sarah Palin calls it: the socialized media.

Obama kallar republikanernas partiordförande Michael Steele ”Notorious G.O.P.” och säger att Steele vet allt om ”taxation without representing”. Ett skämt som säkert gör ont hos Steele, som är svart, när det belyser det faktum att Republikanerna inte har en enda svart politiker i Kongressen. Det blir lite spänt, så ler Obama och säger ”My brother!” Förlöst.

Min favorit är Obamas skämt om storbanken Goldman Sachs:

Förresten, alla skämt här presenteras av våra vänner på Goldman Sachs. Men bekymra er inte: De får betalt vare sig ni skrattar eller inte.

Att skämtet var effektiv märker på man de lite nevösa skratten. När middagens etablissemang reagerar nervöst, så träffade skämtet där det skulle

Det här är några av alla skämt som Steven Spieldberg, Scarlett Johanssen, Jon Bon Jovi, Jessica Alba. Ewan McGregor, Jessica Simpsons och övrig influgen stjärnglans tog del av. Läs mer om skämtens tillkomst.

Och kolla Obamas monolog:

YouTube Preview Image

Del 2

YouTube Preview Image

Jay Lenos monolog, som är rätt lam, med ett typiskt Leno-skämt apropå ”skandalen” att några republikanska politiker besökt en lesbisk bondage-klubb.

Republicans don’t want lesbians getting married, but they do like to watch them tie the knot.

YouTube Preview Image