Obama oljekatastrof

President Obama gör nu sin fjärde resa till katastrofområdet vid Mexikanska golfen. Han stannar till tisdag och besöker samtliga delstater som är direkt drabbade av oljeläckan från Deepwater Horizon; Louisiana, Mississippi, Alabama och Florida.

Efter hemkomsten kommer Obama att hålla ett TV-sänt tal från Vita huset till nationen. David Axelrod, som är en av Obamas närmsta rådgivare, sa på Meet The Press idag att man kommer att presentera detaljer kring en deponeringsfond som BP ska tvingas (om de inte gör det frivilligt) att betala pengar till.

Fonden ska vara oberoende för att säkerställa att drabbade av oljekatastrofen ska få ersättning snabbt och utan besvärligheter. Chefen för kustbevakningen, amiral Thad Allen, som leder insatsen i Mexikanska golfen förklarade motivet till fonden: Att kompensera drabbade är helt enkelt inte ”en kärnverksamhet i ett oljeproducerande företag”. ”Vi har varit bekymrade över processen för ersättningsanspråk”.

På onsdagen träffar Obama sedan BP:s ordförande Carl-Henric Svanberg och vd Tony Hayward. Det har nu hörts klagomål från BP att Obama har dem till strykpojkar – fast företaget gör allt man kan för att  sanera oljeutsläppet.

I England har kritik riktats mot Obamas hårdföra retorik – och mot att han säger ”British Petroleum”, fastän bolaget haft namnet ”BP” i mer än 10 år. Londons borgmästare har kallat attackerna ”antibrittiska”. I ett telefonsamtal i helgen med premiärminister David Cameron, så bedyrade Obama därför att han inte var ute efter att  klandra Storbritannien eller undergräva företagets börsvärde (som har fallit 40% sedan olyckan 20 april).