Det var inte en särskilt stolt vecka för amerikansk politik. Barack Obama kände sig tvingad att bevisa att han är amerikan. I helgen fick han tillfälle att ge tillbaka lite av all skit som Donald Trump kastat på honom på senaste tiden.

Den årliga White House Correspondents’ Dinner delar som traditionen bjuder ut en del satiriska käftsmällar till presidenten, som sedan får ge igen. Alltså en roast med Obama. Eller som jag skrev om fjolårets middag: ett engångsliggmellan demokrater, republikaner och media. För alla inblandade parter är det liksom bara att göra sin del, vara glad och hålla smilbanden uppe.

Obama tycker så klart inte att den konspiratoriska galenskapen eller mediekarusellen runt Trump egentligen är särskilt rolig. Jag misstänker att Obama allra helst hade sett att Donald Trump inte hade fått något strålkastarljus alls. Att Obama allra helst skulle vilja tala klartext om kraven på sin födelseattest; att få säga att Trump är en rasist som dunkelt far efter vem och vad som är amerikanskt.

Att säga att en svart medborgare inte är som andra medborgare – inte är en riktig amerikan – har en lång och smärtsam historia i USA. Under större delen av 1900-talet förvägrades svarta sina medborgerliga fri- och rättigheter.

Baratunde Thurston vägrar att vifta bort Trump som ett skämt. Han publicerade ett videosvar som fått stor spridning bland amerikanska (liberala) bloggar:

”Mer än en skriven text, uttrycker det min starka sorg över att bevittna en vit man, som föddes med allting, att kalla USA:s president (och mig) en ”nigger”.

YouTube Preview Image

Läs mer om tillställningen i DN.