Newt Gingrich

Varför är Newt Gingrich så populär just nu? Hur kunde han vinna primärvalet i South Carolina? Svaret är att han arg som ingen annan och i år är många republikaner arga väljare.

Vallokalsundersökningar ger beskedet att Gingrich fick dubbelt så många röster än Mitt Romney hos kristna och anhängare till Tea Party. Av de Kristet evangelikala röstade 42% på Gingrich, att jämföra med 22% på Romney. Anhängare till Tea Party gav Gingrich 43% och Romney 26% av rösterna. Bland de som identifierar sig som ”mycket konservativa” valde hela 45% Gingrich och bara 20% Romney.

Undersökningarna visade också att det var de två tevesända debatterna som hjälpte Newt Gingrich att vinna stort över Romney. Två tredjedelar av primärvalets väljare sa att debatterna var viktiga för deras röst – av dessa valde 50% Gingrich och 22% Romney.

Newt Gingrich använde debatterna till att spela ut många högerväljares misstänksamhet mot media och ”eliten” i Washington. Han läxade upp CNN:s moderator och stjärna John King till stående ovationer och hejarop.

Steve Bennen på Washington Monthly skriver att Gingrichs debattframträdande är som ”dopamin för högerflankens själ”.

Conor Friedersdorf på Atlantic skriver att man kan se Newt Gingrich som en direkt konsekvens av medieklimatet: FOX News och ”talk radio”. ”Finns det någon kandidat med en personlighet som så mycket liknar en sjukligt egocentrisk pratradiovärd?” Väljarna uppfattar inte ett pratradion och Fox News är så avvikande från realia. De ser inte att retoriken och argumenten i Fox är konstlade. Väljarna har ”tränats till att upphöja känslor och manér framför framför substans”.

Gingrich är som presidentkandidat mycket manér och yviga åtbörder. Mitt Romney är avsevärt mer kontrollerad, säg stel.

En lyssnare som ringde in till Rush Limbaughs radioshow sammanfattar rätt bra läget i den republikanska nomineringsprocessen och varför Newt Gingrich kunde vinna en så överlägsen seger i South Carolinas primärval:

Okej, vad jag verkligen vill ha, är att vår sida har någon i Vita huset som kommer att vara en ‘street fighter’ för oss, inte en statuspresident, och det är därför jag har problem med Romney. Dessutom är jag inte säker på hur konservativ han egentligen är. Han har alla de rätta svaren, han kan all politik, men förstår han verkligen hur arga och upprörda…vi verkligen är och hur mycket vi har längtat för handling för att få rätsida på sakernas tillstånd?

Det har alltid varit så att arga vita män röstar på en arg vit man. Ännu mer så med en svart president.