William Shattner, CBSShit. Piss. Fuck, Cunt. Cocksucker. Motherfucker. Tits. Sju ord som inte får sägas i amerikansk marksänd TV och radio. Det var komikern George Carlin som på 1970-talet gjorde ett koncentrat av amerikansk anständighet; ”The seven dirty words”.

YouTube Preview Image

Alla som har sett amerikansk TV vet att det piper – bleep – och ibland blir blurrigt för munnar som svär. I reality-TV (läs: FOX och MTV) når omfattningen av pipandets censur ofta upp till tinnitusnivåer. Att det är i ”verklighetstelevision” det svärs som bäst och mest hjälper inte därför att det finns en verklighet som är så mycket bättre. Det finns ett rättesnöre, en standard, som bestämmer över hur folk pratar som folk pratar. Rättesnöret finns därför att folk kan ta anstöt av att folk pratar som folk pratar. Det finns känsliga sinnen som dikterar dekorum i etervågorna.

Försommarens anständighetsbrott har begåtts av TV-bolaget CBS – som har valt att kalla sin kommande komedishow “$#*! My Dad Says.” Programmet har premiär i höst och kommer att följa ”The Big Bang Theory” (som Kanal 5 visar i Sverige).  Av trailern att döma verkar det vara en rätt ordinär amerikansk sitcom med William Shattner som stjärna.

Men Shattner är inte programmets viktigaste stjärna. Den finns i titeln: $#*! – ”Skit min pappa säger” är Justin Halpers Twitterfeed som CBS nu tar till tv-skärmen. Anständighetsreglerna som TV-bolaget måste följa omöjliggör så klart programnamn med ”shit”. Några regler mot att använda dollartecken, stjärnor och utropstecken finns däremot inte. (Titeln ska uttalas ”Bleep My Dad Says”.)

Inte ännu är kanske bäst att säga, därför att nu startar protesterna mot CBS – eller ”The Toilet Network” som MRC (Media Research Center) utropar TV-bolaget till för att de ”tar svordomar till ny nivå”. Vakthundarnas ledare skriver att programmet i stället för att använda ett fekalt svärord borde heta ”Stuff My Dad Says”. Mer skäll:

Det är ganska uppenbart att denna titel ger Hollywood och dess knähundar en oanständig skälvning när de strömlinjeformar det mest vulgära språket…. Våra TV-bolag skäms inte för deras agenda. De avser helt tydligt att släpa det amerikanska folket till ’2000-talets’ upplysning, där allt som är uruselt är tillåtet.

VE det hemska att bli släpad in i nutiden. Fy för TV-bolagen som sänder något annat än repriser! Vad kan man göra för att sätta stopp för ”upplysningen”?

PTC (Parents Television Council) fördömer CBS, som har visat ”förakt för familjer och offentligheten”. Det är ”kristallklart” att TV-bolaget vill ”chocka och förnärma” och därför startar man nu en ”obeveklig kampanj mot varje annonsör som väljer att stötta detta program”.

Så blir det alltid: en köpbojkott. Det där med att CBS får en omfattande gratis publicitet på grund av att känsliga sinnen väljer att bli förargade och bojkotta tycks gå skallen helt förbi. Man skall inte svära. Man skall inte köpa skitmajonäs. Det skall man bara inte. Skit i att fler kommer att titta på CBS på grund av att alla skall gör något helt oväsentligt till ett måste. Ett smart marknadsföringsknep för vad som annars skulle vara ett program i mängden bland höstens premiärer.

Som branschtidningen Variety skriver: borde inte känsliga sinnen bli mer förnärmade av programtiteln ”The Big Bang Theory”?

Trailer för ”Bleep My Dad Says”:

YouTube Preview Image