Mitt Romney och Kid Rock

Mitt Romney driver en minutiöst planerad kampanj för att bli det republikanska partiets presidentkandidat.  Så musiken som spelas på hans kampanjmöten är inte framslumpad. Det finns en tanke. Mitt Romneys kampanj har valt låten ”Born Free” med Kid Rock, som sitt ledmotiv.

När Mitt Romney lämnar scenen så pumpar högtalarna med countryrock gjord för en patriotisk roadmovie. Kampanjmöten avrundas med en generisk text om frihet, de fria viddernas storslagenhet och Gud. Kid Rocks text har lika många klyschor som Romneys politiska tal innehåller:

Close to my destination
Tired, frail and aching
Waiting patiently for the sun to set

And when it’s done, believe that I
will yell it from that mountain high

I was born free
I was born free
I was born free, born free

I will bow to the shining sea
And celebrate God’s grace on thee

Kid Rock med ”Born Free”:

Kid Rock, från Detroit, Michigan, spelade låten live på ett kampanjmöte där inför delstatens primärval. Det var Romney själv som hade rekryterat artisten med löfte om att hjälpa Detroit.

Republikanska presidentkandidater är i allmänhet svaga för mainstream-country. Det vill säga: countryns huvudfåra besjälas av en vit arbetarklass i mellanvästern, som traditionellt gärna röstar republikanskt. (Urvalet är så klart inte obegränsat. Det gäller att inte få en stämning på halsen av artisten.)

En annan countrylåt som spelas på Romneys kampanjmöten är ”American Ride” med megastjärnan Toby Keith. Den har lite mer ilska. Mer politik: typ ”åt fanders med etablissemanget”. Att spela Toby Keith får ses som ett hyfsat säkert kort (förutom för de mest kristna som inte tål svordomar). Det får ses som ett försök av en mångmiljardär, med uppenbara problem att anknyta till gemene man, att dra fördelar av en frustration hos arbetarklassen som kan bära ända vägen till Vita huset.

Toby Keith med ”American Ride”:

I videon till ”American Ride” från 2009 bärs president Obama upp av Wall Street. Mexikaner väller över den amerikanska gränsen. Al Gore står med rumpan bar. Men det finns en dubbeltydlighet i videon. Förre presidenten George W. Bush ses bära dem kristna höger-predikanten Pat Robertson på sin rygg. På slutet ser man en nyhetsuppläsare med Fox News-loggan, fast med namnet ”Faux News”; alltså ”falska nyheter”.

Winter gettin’ colder, summer gettin’ warmer.
Tidal wave comin’ ‘cross the Mexican border.
Why buy a gallon, it’s cheaper by the barrel.
Just dont get busted singin’ Christmas carols.

Thats us, Thats right
Gotta love this American ride.
Both ends of the ozone burnin.
Funny how the world keeps turnin.
Look ma, no hands.
I love this American ride.
Gotta love this American ride.

Plasma gettin bigger, Jesus gettin smaller.
Spill a cup of coffee, make a million dollars.

 

YouTube Preview Image