Yes on Prop 19The Golden State” röstar om legalisering av marijuana. Marijuana är redan tillåtet att bruka av medicinska skäl. Bläddrar man i kaliforniska gratistidningar, typ Nöjesguiden, förstår man att gräs omsätter mycket pengar: flera uppslag är fyllda med annonser för olika marijuanaförsäljare.

Storstaden Oakland och Humboldt County är hjärtat i Kaliforniens marijuana-kapitalism. I staden Oakland (granne med San Francisco, men med en betydligt större andel arbetarklass, socialt utsatta grupper och på det hela taget en stad med lite mer ruff framtoning) har We Grow öppnat en 1400 kvadratmeter stor ”superstore” med marijuana. Företaget planerar att öppna fler affärer i Kalifornien.

I Oakland finns också en högskola helt ägnad för att utbildning till cannabisindustrin: Oaksterdam University. Grundaren är Richard Lee, som också har drivit fram ”Prop 19″.

I kommunen Humboldt (i norra Kalifornien) sker merparten av odlingen. Man har gjort marijuana till regionens leverbröd, liksom Napa och Sonoma gjort vinodling till sina. Tvärtom vad man kanske skulle gissa, så säger många odlare nej till ”Prop 19″. Skälet är att en legalisering sannolikt skulle leda till  att  priset på marijuana skulle falla drastiskt. Det skulle inte bli det välbetalda jobb det faktiskt är idag.

Läs mer om ekonomin i tidningens Atlantics artikel och kolla inslaget från PBS (amerikansk public service-TV):

 

Svensk media: Aftonbladet.