Marco Rubio segertalMarco Rubio tog hem en stor seger för Tea Party i kongressvalet. Nu är han den nyaste – och starkast lysande – stjärnan på den republikanska himlen. Som jag har skrivit tidigare tror jag att han kommer att satsa på presidentvalet år 2012. Om Sarah Palin inte kommer att kandidera blir Rubio tveklöst det stora framtidslöftet för hela Tea Party-rörelsen.

Rubios framgångssaga började i vårens primärval där han vann över guvernören Charlie Crist, som stöddes av partiets etablissemang. Efter att Rubio blev republikanernas kandidat ställde Crist upp som ”oberoende kandidat”, men fick se sig tydligt besegrad. Med 49% av rösterna är Marco Rubio nyvald republikansk senator för Florida.

Det republikanska partiet har omedelbart gett Rubio nationell uppmärksamhet när han fick äran att hålla partiets ”veckotal” om valsegern (sedan Franklin D. Roosevelt har presidenten sänt ett veckotal i radion; Obama blev först att publicera talet med video på YouTube).

Rubios tal är till stora delar en upprepning av hans kampanjfilm: USA är en nation med exempellöst värde (det som är idén om ”American exceptionalism”). Som barn till exilkubanska föräldrar säger  Rubio att han vet vad den amerikanska drömmen konkret handlar om.

I detta valet har det amerikanska folket sagt  ‘enough is enough’. Budskapet var högt och tydligt. Vi republikaner skulle ta miste om vi tolkar dessa resultat  endast som en  omfamning av republikanska partiet. Valet är en andra chans. en andra chans för republikaner att vara det som vi har sagt att vi skulle vara. Amerika är det enskilt mest framstående nationen på jorden, en plats utan någon jämlike i mänsklighetens hela historia.”

Stora ord som i förening med Rubios livshistoria alldeles säkert är svåra att motstå för republikaner – och är en tillräcklig spänstig kritik av det stora konservativa partiet för att alla tepåsar ska vara nöjda.

Uppdaterad 9/11 2010: Ja, Rubio har till och med fått Hans Bergströms röst, som nu gjort sig till svensk tepåse.)

YouTube Preview Image