Larry David, Curb Your Enthusiasm

Många av demokraternas väljare, progressiva och liberala ”vänsterväljare”, blev besvikna över Obamas skatteuppgörelse med republikanerna. Kompromissen förlänger de skattelättnader som Bush gav de rika med ytterligare två år. (Läs mer om uppgörelsen här.)

Obama svek ett vallöfte för att åstadkomma en pragmatisk handling. Inte desto mindre är det självfallet tacksamt att kritisera det faktum att de allra rikaste får sänkt skatt.

En av de rika kritiserar nu demokraterna. Larry David, upphovsmannen till Seinfeld och Curb Your Ethusiasm (”Simma lugnt Larry”) har skrivit en debattartikel i NY Times: ”Thanks for the Tax Cut!” Han tackar med omisskännlig ironi Obama för att han nu har råd att äta en mer lyxig frukost.

Ur Larry Davids debattartikel:

”[Skattesänkningen] kommer även vara en välsignelse för min hälsa. Efter åratal av begär kommer jag äntligen ha råd med blåbär. Visste du att de innehåller mycket antioxidanter som förhindrar cancer? Cancer! Denna skattesänkning kan mycket väl rädda mitt liv. Vem sa att republikaner inte var för sjukvård? Jag ska ha mina blåbär med flingor, och då pratar jag inte om Special K. De dagarna är förbi. Från och med nu är det inget annat än riktig müsli. Den där sorten i plastbyttor i hälsokostbutiker. Sa någon ”organisk”?

Det enda problemet, Gud förbjude, är om skattesänkningarna rivs upp om två år; hur kan jag någonsin gå tillbaka till Speical K och bananer? Nå, jag slutade röka, så om det verkligen är nödvändigt så kan jag uppbringa viljestyrkan att sluta med müsli och blåbär.

Men naturligtvis, med pengarna jag lyckats spara från alla Seinfeld-repriser antar jag att jag förmodligen skulle kunna fortsätta äta müsli med blåbär, men låt oss hoppas att det inte går så långt.

Livet var gott, och nu är det ännu bättre. Tack republikaner. Och ett särskilt tack till dig president Obama och demokraterna. Jag visste inte att ni brydde er.”