California Dreaming, dokumentär om Kaliforniens ekonomiska kris

En brandman i Los Angeles går står vid en vägkorsning och ber om ekominska bidrag av passerande trafikanter. Det är en bild av villkoren för mångmiljonstadens räddningstjänst. En brandman tigger vid ett rödljus. Skatteunderlaget räcker inte till för att släcka stadens bränder.

Kaliforniens budgetunderskott är prekärt. En fungerande, långsiktigt balanserad, budget har saknats under flera år. Akuta stopp och nedskärningar har blivit en följetong för delstatens offentliga verksamhet.

Den holländske dokumentärfilmaren Bregtje van der Haak  har gjort en sevärd film om konsekvenserna av den soldränkta delstatens stapplande ekonomi. Detta och kommande budgetåret uppgår det beräknade underskottet till 28 miljarder dollar. (Utgifter utöver delstatens skatteintäkter som uppgår till 82 miljarder dollar.)

Dokumentären ”California Dreaming” låter oss möta människor i Los Angeles, som på olika sätt drabbats av den ekonomiska krisen. Politiska misslyckanden att komma till rätta med stadens budget konkretiseras av de besvikelser människor konfronterar i kampen för sitt uppehälle.

YouTube Preview Image

Filmens synopsis: ”Kalifornien är ett starkt varumärke; nystarters, drömmars, filmstjärnors, surfares delstat med ett underbart klimat. Men ‘Golden State’  är bankrutt och staden Los Angeles har snart inte mer pengar. Offentliga verksamheter skärs ner och arbetslösheten fortsätter att öka. Samtidigt är optimismen, entreprenörsandan och tron på Amerikas styrka starkare än någonsin.”

Om du vill få mer och handgriplig kunskap om Kaliforniens ekonomi har sajten Next 10 Budget Challenge lanserat en budgetberäknare med vilken man själv kan göra prioriteringar och se resultatet. (LA Times har också en.)