Prop 19 California

Ömsom provokativt, ömsom progressivt. Visst kittlas den svenska uppmärksamheten lite nyfiket och förundrat av att kalifornienbor nästa vecka har möjligheten rösta för en legalisering av marijuana. (DN skriver och Kobra gör ett program.)

Den bästa sammanfattningen av vad frågan gäller får man av att läsa själva valsedeln: Texten lyder så här (se bilden ovan):

Legaliserar marijuana enligt kalifornisk, men inte federal lag. Tillåter kommuner att reglera och beskatta kommersiell produktion, distribution och försäljning av marijuana. Tillåter personer äldre än 21 år att inneha, odla och transportera marijuana för personligt bruk. Ekonomisk inverkan: Beroende på federala, delstatliga och lokala åtbörder, hundratals miljoner dollar årligen i potentiellt ökade skatteintäkter och potentiella besparingar på tiotals miljoner dollar i kriminalvården.”

Om det folkliga initiativet blir delstatens lag så har alltså städer och kommuner möjligheten att börja beskatta marijuana – det betyder alltså inte att det kommer att bli så överallt i Kalifornien. San Francisco och Santa Cruz har redan beslutat att göra det.

Varifrån kommer siffrorna att det finns hundratals miljoner dollar att dra in i skatt? Det är California Legislative Analyst’s Office, en icke-politisk sorts budgetbyrå som rådgör politiker och analyserar ekonomiska och juridiska implikationer innan beslut ska fattas, som gjort uträkningen.

Kolla tidningen Reasons film för en kort och bra inblick i frågan:

YouTube Preview Image