Lady Gaga DADT

Det hjälpte inte att Lady Gaga tog värvning i kampanjen för att få bort lagen som hindrar öppet homosexuella i försvarsmakten (Don’t ask, Don’t Tell). När senaten igår skulle rösta om reformen, som är en del av ett stort försvarsanslag, räckte rösterna inte till de 60 Ja-röster som krävs för att det ska kunna bli debatt och sedan ett beslut.

Förutsättningen för att upphäva lagen DADT borde vara goda. En majoritet av den amerikanska befolkningen, även konservativa, stödjer homosexuellas rätt att tjänstgöra i försvaret. Med röstsiffrorna 56-43 så finns det dessutom en majoritet i senaten.  Men frågan är drabbad av senatens många formella hinder och vändningar i en beslutsprocess; det handlar om filibuster och om vilka tillägg som görs till vad. (I USA är det vanligt att man lägger till en fråga eller ett budgetäskande till ett annat och större lagförslag). I det här fallet är DADT en del av hela försvarsanslaget, vilket får republikanska senatorer som John McCain att anklaga demokraterna för att ”politisera” försvarsanslaget; demokraterna pådyvlar en ”liberal agenda” och

Att anklaga sina ideologiska motståndare för att politisera politik låter som ett upprop till sina kärnväljare för att mobilisera röster till höstens kongressval. Anklagelsen är så klart innehållslös. Ett försvarsanslag är politik. Jag kan inte riktigt komma fram till om anklagelsen är en tautologi (tårta på tårta) eller en oxymoron (självmotsägelse).

Sista ordet är dock inte sagt. Frågan kan komma att tas upp i senaten igen efter valet i november. Då blir senaten en så kallad ”lame duck”; många senatorer ska sluta på grund av valutgången och har inte så  mycket att förlora på att ta tag i känsliga frågor. Den stora lobbyorganisationen för att få bort DADT hoppas på detta scenario och säger i en kommentar att ”Senaten måste planera för en omröstning i december när lugnare skallar och common sense mer sannolikt kommer att få övertaget när kongressvalet väl är bakom oss.

Samma lobbyorganisation har värvat artisten Lady Gaga för sin kampanj. I måndags talade hon i Maine för att försöka få delstatens republikanska senator Susan Collins att gå emot partilinjen och rösta med demokraterna. Collins röstade till slut med sitt parti. Trots att hon säger sig vara för att upphäva DADT, så är hon inte tillfreds med formalian och processen kring förslaget. I samma andemening som sina kollegor säger hon att ”Nu är inte tillfället för politiska spel bara för att ett val väntar om några veckor.”

Att ta bort lagen DADT är ett vallöfte från president Obama, och han upprepade löftet i årets ”State of the Union”-tal. Det återstår alltså att infria. Proceduren och alla turer i senaten får somliga att kritisera Vita huset för att de inte tillräckligt har engagerat sig och satt politisk press på enskilda senatorer. Den vänsterliberala tidningen Mother Jones undrar ”Är Lady Gaga en bättre politiker än Barack Obama?” Man undrar var Obama var någonstans när det behövdes inför avgörandet i senaten.

Analysen av demokraternas misslyckande i senaten och lady Gagas tal är att ”Allt detta tyder på att Vita huset inte är särskilt entusiastiska för att upphäva DADT – åtminstone inte för tillfället… När allt kommer omkring så visade administrationen inget intresse för att delta i den sortens kämpiga markstrid som Lady Gaga satt igång.”

Samma sorts kritik hördes när det gällde Obamas stora sjukvårdsreform; att Vita huset inte tryckte på tillräckligt. Men till slut blev det en historisk reform. Så det återstår att se om Obamas mer tillbakadragna taktik, åtminstone med det offentliga rampljusets mått, till slut infriar ännu ett vallöfte eller om tiden rinner från initiativet i och med höstens val.

Se Lady Gagas kampanjfilm:

YouTube Preview Image

Svensk media: DN, SvD,