Glenn Beck, FOX News, levererar en överdos metaforer. Om du någon gång har funderat över vad som egentligen skiljer Europa och USA – så är här en lektion som är svår att överträffa. Allt handlar om att bygga järnväg och åka tåg.

Glenn Beck Fox News

Glenn Beck förklarar skillnaden mellan USA och Europa.

Tänk dig en järnvägsräls. I Europa är det ena spåret kommunism: det andra spåret är nazism (eller fascism). Sliprarna som spåren ligger på är till exempel grevar, kungar, drottningar och parlament. Det här innebär att rälsen i Europa är SOCIALISM. (Nazisternas parti hette ju trots allt Nationalsocialistiska partiet, duh…) Så åker man tåg i Europa säger Beck att man  antingen kommer att stiga av i Gulag eller i Auschwitz.

I USA leder järnvägen inte till arbetsläger – utan till glödlampan. Eller till andra nyttiga uppfinningar. Varför? Jo, i USA så la man tro, hopp och ansvar som sliprar. På dessa löper det ena spåret som är konstitutionen och det andra spåret som är likhet inför lagen.

Loket som kör på järnvägen är den fria marknaden – både i Europa och i USA. Skillnaden är att i USA har lokförarna fått lära sig betydelsen av karaktär. Sådana individuellt ansvarstagande medborgare – lokförare – finns inte i Europa:

Character doesn’t matter in the European style of system. If you have socialism, character doesn’t matter. Position matters. Power matters. Character doesn’t matter.

Beck tycker karaktär är viktigt. Det är allt. Därför att den fria marknaden – loket – ”bara är”. Den behöver en motor – och det är du!

Okej, ta del av Becks lektion. Ha en bra helg. Läxförhör på måndag.