Obama med familj på påskgudstjänst

Barack Obama har publicerat en mer omfattande variant av sin födelseattest (pdf). Visst är han född på Hawaii. Men det kommer knappast tysta alla de konspirationsteorier som förföljer den amerikanske presidenten.

Sajten WorldNetDaily, som är främsta ”nyhetskällan” för alla ”birthers”, skriver att det kvarstår dussintals andra frågor som måste få sitt svar om vem Obama egentligen är.

Titta på bilden. Obama firar påskgudstjänst med sin familj i Shiloh Baptist Church. Presidenten och församlingen är svart. Den vite mannen är livvakt. Det är den bilden som föder ett hat hos många mot Obama. Man kan kalla honom muslim, kommunist och oamerikansk. Det kommer man att göra även med en offentliggjord födelseattest.

Alla ”birthers” – folk som tror att Obama inte är född i USA – kommer att hitta nya gungflyn som kan ifrågasätta Obama. Donald Trump har de senaste veckorna varit alla ”birthersmegafon. Han har spridit den galna konspirationsteorin för att pröva sina vingar som republikansk presidentkandidat. Trump har fått så mycket luft under vingarna att Obama nu tydligen såg sig tvungen att bemöta ”birther-rörelsen”.

Donald Trump lever varje dag som den megalomaniske TV-programledare han är. Så i samband med Obamas framträdande såg han till att vara med i dagens nyhetscykel: ”I dag är jag mycket stolt över mig själv, därför att jag har åstadkommit någonting som ingen annan har gjort.”

Det har han sannerligen gjort. Han har lyckats flirta in sig hos en väljargrupp på högerkanten endast genom insinuationer om Obamas identitet.

Video med Donald Trump:

YouTube Preview Image

Trump har redan börjat ifrågasätta president Obamas akademiska meriter. (Obama har examina från Harvard och Columbia.) Konservativa bloggare hänger på och kräver att Obama publicerar sina betyg – och konstaterar ”Han kan inte vinna detta”.

Så är det. Obama kan inte övervinna irrationella fördomar.

Svensk media: DN, SvD, SR.