Elizabeth WarrenLiberala och progressiva demokrater i USA har fått en ny hjältinna. På ett väljarmöte förklarade Elizabeth Warren sin syn på hur välstånd skapas i samhället. Hennes utläggning om ”att ingen blir rik på egen hand” har fått nationell uppmärksamhet i USA. När ”Occupy Wall Street” sker samtidigt, så har Warrens lyckats verbalisera ett credo för en växande proteströrelse mot girig kapitalism.

”Ingen blir rik på egen hand”.

Elizabeth Warren säger: ”Ingen i det här landet har blivit rik för egen maskin. Ingen. Har du byggt en fabrik? Bra för dig. Men jag vill vara tydlig: du transporterade dina varor till marknaden på vägar som resten av oss har betalat; du har anställt arbetare som resten av oss har betalat att utbilda; du var säker i din fabrik tack vare en polis och brandkår som resten av oss har betalat. (…) Okej, du byggde en fabrik och det blev till något fantastiskt eller en bra idé. Gud välsigne. Behåll en rejäl del av det. Men det underliggande sociala kontraktet är att du tar en rejäl del av detta och skickar vidare till nästa barn som kommer.”

Kolla filmen från Warrens möte med väljare:

YouTube Preview Image

Warrens tolkning av ett samhällskontrakt kallas ”trams” av konservativa husorganet National Review. Högern ser hennes politik som vänsterpopulism av värsta sort. Att fokusera på infrastruktur när det kommer till entreprenörsanda är som att ”ge kredd till killen som byggde Bill Gates garage för Microsofts grundande.”

Nu är det ju inte det Warren säger. Hon säger att Bill Gates borde känna solidaritet med det samhälle han är en del av och som uppenbart har gynnat honom enormt på olika sätt. Och tänk, Bill Gates förefaller känna solidaritet med tanke på att han donerar bort sin miljardförmögenhet.

Ett hot mott ”grabbarnas gäng”.

Warren är juridikprofessor från Harvard och en av landets ledande experter i konsumenträtt. President Obama nobbade henne posten som chef för en nyinrättad federal myndighet med ansvar för konsumentskydd (en myndighet som var resultat av demokraternas ”reform” av Wall Street och som Warren har byggt upp från grunden).

Warren hade gjort sig helt omöjlig för många republikanska politiker, som öppet började smutskasta henne. Det ligger också nära till hand att misstänka att hon gjorde sig obekväm i ”grabbarnas gäng” – särskilt med sina enträgna frågor om vad de miljarder skattedollar i räddningsaktionen av Wall Streets storbanker (tex Goldman Sachs) egentligen använts till. Läs mer om den här bakgrunden i Vanity Fairs ”Kvinnan som visste för mycket”.

Elizabeth Warren kandiderar nu till senaten för delstaten Massachusetts. Det är dessutom en alldeles speciellt omsusad valrörelse. Warren kandiderar till den liberala ikonen Ted Kennedys (yngste bror till JFK) senatssäte, som han innehade i 47 år fram till sin död 2009. I ett extraval efter Kennedys bortgång vann överraskade republikanen Scott Brown sätet.

Kampanjen har hittills varit framgångsrik. Warren har samlat in en kampanjkassa om 3.15 miljoner dollar det senaste kvartalet. Det är dubbelt så mycket som Scott Brown har samlat in.