När en vecka återstår till mellanårsvalet (”midterm election”) i USA sker nu en furiös kamp om väljarna med hjälp av TV-reklam. Rekordbelopp omsätts och ett negativt budskap dominerar i flera jämna valdueller. I Kalifornien pumpar Meg Whitman, republikanernas kandidat till Senaten, med hjälp av sin privatförmögenhet ut 1.300 reklamfilmer om dagen till tv-stationerna. (Läs tidigare inlägg om rekordbeloppen.)

Men i reklamens värld är pengar inte allt. Det gäller att göra en film som är så pass egensinnig så att det skapas en medial uppmärksamhet som når ändra fram till snacken i fikarummen och runt köksborden. Kvantitet omsätts nödvändigtvis inte i det så eftertraktade ”water-cooler talk”. Årets kampanjer är inget undantag för det som tycks vara en regel i det politiska USA; ingen vill egentligen se negativa filmer som vill svärta ner ens politiska motståndare – men de  funkar därför att de ofta lyckas dra folks intresse till sig. Att det egensinniga för somliga framstår som plumpt eller osakligt har mindre betydelse när flertalet väljare ändå är inte så engagerade eller pålästa.

Ett exempel på hur en nerklankning blir en riktig ”snackis” är Joe Sestaks senaste reklamfilm. Sestak kandiderar till en plats i Senaten för demokraterna i Pennsylvania. Han utmärkte sig redan i våras, under primärvalet, när han konkurrerade ut Arlen Specter, som stöddes av partiet och president Obama. (Mer om den kampen här.) Nu tar han hjälp av familjens hund och drar en frank jämförelse mellan sin konkurrent, republikanen Pat Toomey, och det där varma som hundägare måste plocka upp med påse.

Kolla Sestaks film:

YouTube Preview Image

Tuff valkampanj i Kentucky

I den amerikanska södern har det verkligen hettat till i kampen om en plats i senaten. Demokraten Jack Conway har ifrågasatt motståndaren Rand Pauls kristna tro och anklagat honom för att ha sagt att bibeln är ett skämt. Det är så klart ett nattsvart påhopp i en delstat med många religiösa väljare. Rand Paul, som stöttas av Tea Party-rörelsen, svarade direkt och försöker ta Conway på bar gärning med att ”bära falsk vittnesbörd”. Kolla in duellen:

YouTube Preview Image

YouTube Preview Image

Harry Reid utmanas i Nevada

Demokraternas ledare i senaten, Harry Reid, ställer upp för omval i sin hemstat Nevada. Hans motståndare är Sharron Angle som fått stöd av Tea Party, men mött motstånd från vissa republikaner som tycker hon verkar alltför långt ut på den konservativa högerflanken. Liksom många republikaner gör i valet, kritiserar Angle demokraterna för att höja skatter, statsskuld och spendera allt för mycket på omotiverad välfärd. Hon räknar upp en massa miljarder som Harry Reid spenderat – och nådastöten sätter hon in på slutet: Demokraterna ger Viagra till sexualförbrytare. Kolla filmen:

YouTube Preview Image

Reid svarar å sin sida med en vanlig strategi hos demokraterna i hösten kongressval: han utmålar Angle som ”extrem och vårdlös”. Det gäller att få mittenväljare och republikaner i huvudfåran att se en kandidat med stöd av Tea-Party som en stor risk.

YouTube Preview Image