Donald Trump talar på CPAC

Donald Trump gör allt för att få uppmärksamhet. Han lyckas rätt bra med att ta plats i media med sina planer att ”kanske” ställa upp som presidentkandidat. Med egna ord är han demokraternas ”värsta mardröm”.

Han lyckas så pass bra att han fick en delad förstaplats i en ny opinionsundersökning (CNN). 19% av tillfrågade republikaner säger att de skulle stödja Trump som det republikanska partiets presidentkandidat. Därmed har Trump dubblat sitt stöd sedan mitten av mars.

Det var då senaste säsongen av hans realityserie ”The Celebrity Apprentice” började sändas på amerikansk TV. En kanske inte helt oviktig detalj när man frågar sig varför Donald Trump trummar sitt namn i upptakten på nästa amerikanska valrörelse.

Men Trump har inte startat en politisk kampanj. Inte om man med politik tänker sig ideologisk debatt och sakfrågor. Det enda han har gjort är att torgföra en galen konspirationsteori. Galenskap som lockar väljare på högerkanten utan att skämmas för sig.

Det började i februari på CPAC, som är den största konferensen för konservativa i USA. Det var där Trump i praktiken lanserade sig som en ”birther” – en anhängare till konspirationsteorin att Obama inte är född i USA (och därmed inte är landets legala president). Så här sa Trump:

Vår nuvarande president kom från ingenstans. Kom från ingenstans. Jag ska faktiskt gå ett steg längre: de som gick i skolan med honom, de såg honom aldrig, de vet inte vem han är. Det är galet.”

Vad som är galet är Trumps påstående. Det är helt enkelt en toklögn. Det finns gott om personliga vittnesmål som berättar om Obamas uppväxt och skolgång. Ingen kan så klart veta om Trump verkligen menar vad han säger, om han själv tror på konspirationsteorin, eller om det bara är skamlös flirt med ett Obamahat som frodas på den politiska högerkanten i USA. En flirt som alltså attraherar så många som nästan var femte republikan.

Donald Trump är en ”birther”.

Att vara en ”birther” måste ses som en dålig metafor för rasism. Vad betyder det egentligen att säga att Obama kom från ”ingenstans”? Att tala konspiratoriskt mot fakta  om Obamas ursprung betyder att en svart president bara kan komma från ingenstans, aldrig från någonstans. Aldrig från någonstans i USA. Det är en frank rasistisk markering av vem som kan räknas som amerikan.

Trump har fortsatt att tokljuga och insinuera om Obamas ursprung. Varje måndag har han möjlighet att hålla liv i frågan i morgonprogrammet på kabelkanalen FOX. Till och med kanalens stjärna Bill O’Reilly har protesterat och i princip kallat Trump för en ”schackrare”.

När nyhetsmedias rapportering börjar sina måste han åter locka till sig uppmärksamheten. Så har Trump publicerat sin egen födelseattest. Det tog honom bara en timme att hitta det och det är ”obegripligt” att Obama ännu inte har visat sitt. (Vilket Obama har gjort). Sedan visar det sig att Trumps attest var lika mycket hittepå som sin presidentkampanj. Han publicerar ett nytt.

Det senaste utspelet är att Trump har sänt privatdetektiver till Hawaii för att ta reda på mer om Obamas födelse. Sarah Palin har lovordat och lyckönskat hans ”undersökningar”. Men Trumps utsända kommer inte att hitta något som inte redan är känt. (Läs mer här). PolitiFact fick Pulitzerpriset för sin faktakontroll av alla påståenden om Obamas ursprung och födelseattest; läs en sammanställning här.

Provocerande och rasistiskt skitsnack.

Bill Cosby har lagt sig i och sa nyligen i en TV-soffa att Donald Trump ”snackar skit”. Det är klart att Trump snackar skit. Alla ”birthers” snackar skit. Och det är själva poängen. Att få kalla Obama för oamerikansk utan att rakt ut säga att det beror på hans hudfärg.

Steve Benen skriver att det är ”ett publicitetstrick som har gått fruktansvärt snett”. Det betydelsefulla här är vad Trumps framgångar säger om det republikanska partiets mer hysterika falang: ”Trump är en bisak. Den riktiga storyn här är galenskapen som har överväldigat alltför många republikanska väljare.”

Jag menar att orsaken till galenskapen är gammal invand och djupgående rasism i många delar av USA. Tiden som har förflutit mellan Jim Crow-lagarna, som upprätthöll ett kastsystem i sydstaterna, och Obamas presidented är bara lite mer än 50 år. En svart president är betvingande för många.

Miljardären och megalomanen Trump lägger nog av när han fått nödvändig uppmärksamhet. Men varför försvinner inte frågan om Obamas födelseattest? Misstankarna tycks inte skingras, vilket konspirationsteorier sällan gör. Paul Waldman ger en förklaring till varför konspirationsteorin inte vill ge med sig. Mycket beror på tysta medgivanden från republikanska ledare. Få säger högt att Obama faktiskt inte är någon främling som kommer från ”ingenstans”. Deras tystnad har visat sig ge fördelar hos många väljare. Därför är det rätt tyst i de republikansk leden när Trump gör valupptakten till sin egen realityshow.

Men att vara ”birther” är inte att räcka till. Om Donald Trump verkligen kommer att ställa upp kommer han att ha stora problem med att förklara för republikanska kärnväljare varför han först på senare år har blivit abortmotståndare. Att gå från ”pro-choice” till ”pro-life” är inget man gör i en handvändning.

Foto: Flickr/Gage Skidmore. Svensk media: SvD.