Sarah Palin PAC

Landet USA har en svart president. I landet USA finns det mammor som i varje fiber av sin kropp känner sitt gryt hotat av den svarte mannens närvaro. Sarah Palin vet att skramla kampanjpengar och politiskt kapital av mammors rädsla. Men vad hon vill mer än att stapla metaforer ända upp till maktens boning är oklart.

När John McCain i slutet av augusti 2008 presenterade en för landet okänd guvernör i Alaska som sin vicepresidentkandidat blev Sarah Palin nästan omedelbart på en och samma gång driftkucku och hjältinna på den nationella politiska scenen. Idag är det dock Palin som spelar en av huvudrollerna för republikanerna, McCain har svårt att få rätt på replikerna för att bli omvald i höstens kongressval.

Och det är höstens kongress- och guvernörsval som Palin nu tar sikte på med en ny reklamfilm. Det verkar som Palin är särskilt förtjust i metaforer från fablernas värld. Som parhäst till McCain var hon ju både en barracuda och en pitbullterrier med läppstift, vilket gav Obama den tacksamma repliken ”You can put lipstick on a pig. It’s still a pig” (läppstift på en gris; att klä upp något som finare än vad det är).

Nu är det björnar som gäller. Sarah Palin hoppas trosvisst på en ”Mom awakening”; en väckelserörelse av mammor som vet när något är fel och har fått nog. Den konservativa rörelsens rop ska skalla som grizzlybjörnarnas brummande, komma samman som björnmammorna som ställer sig på bakbenen för att försvara sina ungar. Om du trodde Pitbullterrier är tuffa vill du inte bråka med grizzlymammor.

Kolla filmen, ”Mama Grizzlies”:

YouTube Preview Image

Den djuriska mammagenen.

Så, vad är egentligen budskapet? Vad vill Sarah Palin? Detta är exempelvis vad som sägs:

Det här året kommer att bli ihågkommet som ett år konservativa kvinnor med sunt förnuft fick saker gjorda för vårt land. Över hela landet tar kvinnor parti för och säger sin mening rent ut om lösningar med sunt förnuft. Den politiska inriktningen som kommer från Washington just nu, denna fundamentala förvandlingen av Amerika, nå , en hel del kvinnor som är oroliga för sina barns framtid säger – Vi gillar inte den här fundamentala förvandlingen och vi tänker gör något åt det!

Det finns alltså kvinnor med sunt förnuft som gillar lösningar som görs med sunt förnuft. Exakt vad lösningarna är säger Palin inget om. Hon säger inte heller något om vad problemet är, mer än att det pågår en ”fundamental förvandling” i det sunda förnuftets mammornas land. En anledning till att hon inte säger så mycket kan vara att det inte går att säga: en svart man är president och det är problemet. Hotet känner mammor instinktivt, djuriskt, och ingenting behöver sägas. En mamma, såväl med blå permanent som med ludna tassar, delar rädslan för det främmande.

Så fortsätter hon med lite djurmetaforer: ”Se upp Washington! Det kommer en hel hord rosa elefanter rusande…och beräknad ankomsttid är 2 november 2010. ‘Lotta women comin’ together!” Rosa elefanter syftar på det republikanska partiets symbol och maskot; elefanten. Kvinnliga elefanter med sunt förnuft är så klart rosa.

Alltsammans har gjorts för att få folk att donera pengar till ”SarahPAC” (se faktanot) för att finansiera hennes arbete och eventuellt framtida valkampanjer.  Ännu ett sätt att mobilisera ”grizzlymammorna” och dra in ännu mer kampanjpengar är att sätta en ny Palin-biografi i händerna på 9-12 åringar. I höst släpps Speaking Up: The Sarah Palin Story till alla tweens av ett kristet bokförlag i hopp om att ljuset ska spridas.

Konservativ kritik.

Efter Obamas seger i presidentvalet var oddsen för att Palin skulle bli en nationell politisk maktfaktor att räkna med rätt höga. Många konservativa och republikaner, särskilt i etablissemangets intelligentia var rättframt skeptiska för två år sedan och fortsätter att betvivla hennes meriter. De skulle se Palins kandidatur till senaten eller presidentposten som ett nederlag för konservativ ideologi. Som Peggy Noonan skrev i ”Palins’s Failin’” i Wall Street Journal efter sju veckors presidentvalskampanj:

…det finns få tecken som säger att hon har verktygen, förutsättningarna, kunskapen eller den filosofiska grund man hoppas och förväntar sig av någon som ska inneha en högre post. Hon är en person med stor ambition, men frågan kvarstår: Vad är syftet med ambitionen? Hon vill avancera, men mot vad? (…) Hon tänker inte högt…hon säger bara saker. (…) I slutändan är Palins kandidatur ett symtom och ett uttryck av en ny vulgarisering i amerikansk politik. Det är inte bra, inte för konservatismen och inte för landet.

Samma typ av kritik har upprepats av den konservativa krönikören Kathleen Parker. Men med reklamfilmen med grizzlymammor medger Parker nu i Washington Post att ”Sarahs geniala budskap, vad än det är, är att det kvittar vad det är”. Det kvittar alltså vad hon säger – det har mindre betydelse att hon inget har att säga i politiska sakfrågor. Enligt Parker har Palin lyckats göra sig till talesperson för ”Den Goda Kvinnan”; att kritisera Sarah är att ”ifrågasätta kvinnosläktet, eller ännu värre; det är anti-mamma”.

Det är inte så mycket budskapet som det är Palins egen person som har tagit henne till den politiska plattform hon står på idag. Och nog är det provocerande avundsvärt för många politiker (och väljare) att komma undan det här med ha en substantiellt saklig agenda.

Huka er gubbar och kärringar, nu laddar hon om.

Förresten, det här med att ta sikte på mål i Washington gör Palin gärna till en mediedans mellan oskyldiga val av metaforer och en ansvarslös retorik mitt i ett land som trots allt hemsöks av slaveriets och lynchningarnas historia. Efter att Obamas sjukvårdsreform blivit landets lag i våras, efter en lång och hätsk debatt som kulminerade med hot och våld mot politiker, uppmanade Palin på Twitteralla som älskar Amerika” att ”inte retirera, utan att ladda om”.

Precis som det mesta Palin gör gav hennes tweet upphov till en egen nyhetscykel. Hon kritiserades för att egga hat och våldsamheter med sin uppmaning att ”ladda om”. Kritikerna hade fog för sig med tanke på det mycket spända politiska klimatet mellan partierna efter ett års debatt om sjukvårdsreformen. Palin försvarade sitt ordval ”ladda om” och skyllde den efterföljande kontroversen på liberal media och kallade det hela för ”bullshit”: ”När vi tar till vapen, talar vi om din röst!.

När  lögner och halvsanningar blir politisk vardag – och arga plakat hos en växande Tea Party-rörelse anklagar Obama för att vara socialist, fascist, olaglig invandrare och otaliga andra epitet som gör presidenten ”oamerikansk” – bidrar Palins uppmaning bara till att folk viftar ännu mer med nävarna; en så intensiv luftboxning att tankarna blir syrefattiga.

Faktanot: SarahPac: PAC ”Political Action Committee” är en sammanslutning som bildas för att välja en kandidat eller att främja en viss politisk fråga. När organisationer, företag och fackföreningar vill bidra till en valkampanj måst de gör det genom att bidra till en PAC. (Detta regelsystem ändrades dock i och med Högsta domstolens omtalade beslut att tillåta företag att bidra direkt i valkampanjer, men den precisa implementeringen av domen är ännu inte helt klar eller tydlig.)