Obama om lånetaket

President Obama talade igår till nationen om landets besvärliga ekonomi och den prekära politiska oviljan till en kompromiss mellan demokrater och republikaner att göra en långsiktig lösning. Obama tog till starka ord och varnade för ”oavsiktliga skador bland civilbefolkningen” (collateral damage):

Det är ett farligt spel som vi aldrig har spelat förut, och vi har inte råd att spela det nu…Inte när så många familjers jobb och försörjning står på spel. Vi kan inte tillåta att Washington åsamkar det amerikanska folket oavsiktliga skador i sin politiska krigföring.”

Representanthusets talman, republikanen John Boehner gav omedelbart Obama svar på i ett eget tv-sänt tal. Han sa att riktiga problemet inte är något politiskt stillestånd, utan att Obama vill ha ett carte blanche. ”-Det kommer helt enkelt aldrig att ske”, sa Boehner, som tillade att den federala staten har ”vuxit sig så stor och omfattande att den dränerar vårt folks drivkraft.”

Debatten om lånetaket i siffror:

Den 2 augusti är den dag det amerikanska finansdepartementet beräknar att lånetaket på 14.3 biljoner dollar är nått och statskassan är tom på likvida medel. Då måste man betala statligt anställda etc helt av inkommande kassaflöde dag för dag. Uppskattningsvis får man dagen efter 2/8 in 12 miljarder men har 32 miljarder dollar att betala i löner och förmåner.

Därför måste kongressen och presidenten nå en överenskommelse om en ny inriktning för olika sociala trygghetsprogram, som jämte försvarsutgifter utgör lejonparten av den federala budgeten. Den nationella skuldbördan måste minskas på lång sikt – för att på kort sikt kunna öka belåningen  Ändra politik och federala program så skuldbördan minskar i framtiden för att nu kunna öka belåningen.

Obama vill se minskning av budgetunderskottet med 4 biljoner dollar. Enligt kongressens budgetkontor kommer det samlade budgetunderskottet uppgå till mer än 6.7 biljoner dollar de kommande tio åren. Det innebär att en reducering med 4 biljoner motsvarar nästan 60%.

Men den beräkningen bygger på att skattesatserna återgår till nivåerna som gällde innan Bushs skattelättnader för rika, som Obama har förlängt. Om Obama inte lyckas få republikanerna med på nya skattesatser (kongressens nyvalda tepåsar vägrar) så kommer underskottet  i stället växa till 12 biljoner dollar över tio år, och hans förslag motsvarar endast en minskning med en tredjedel.

Källa: MSNBC. Svensk media: SR, SvD