Bill Maher säger att rasister i dagens USA sannolikt är republikaner. Någon sätter i halsen.

Komikern Bill Maher har flyt. Hans show Real Time with Bill Maher på HBO ska sändas en en nioende säsong med ännu fler avsnitt nästa år på HBO. En av TV-bolagets chefer motiverar beslutet och säger att Bill Maher är ”en av de mest eftersökta opinionsbildarna på TV”.

Det ligger en del i påståendet. I vår har Maher bla gästat Jay Lenos The Tonight Show och Larry King på CNN.

I söndags var det dags för komikern Maher att verkligen visa vad han går för som politisk kommentator i ett helt seriöst sammanhang. Han deltog i en av de mest prestigefyllda paneldiskussionerna i Washington: This Week på ABC. (Som är ett av flera politiska program som sänds varje söndagsmorgon i USA.)

Maher är tydligt liberal, eller libertariansk, men har knappast färre saker att skämta om bara för att Bush har lämnat Vita huset. Det finns trots allt fortfarande ett republikanskt parti och ”det är roligare och farligare än någonsin”, ”till och med ännu mer galet” därför att högerflanken är så ”dåliga förlorare”, enligt Maher.

George Will

Georg F. Will

Den som nästan sätter något i halsen är George F. Will (69), en känd konservativ debattör, krönikör och författare. Han är en konservativ av den gamla skolan som såg misstroget på Bush. Will har kallats ”högerns mest tålmodiga äldre statsman” och ”konservatismens samvete”.

Hela Wills persona är självsäkerhet i ett arkaiskt ordflöde.

Programledaren Jake Tapper (vikarie i väntan på  Christiane Amanpour) försöker nog dra lite uppmärksamhet till programmet också utanför det politiska livet i Washington.

Och visst blir det lite extra drag i studion. När Maher har sagt något tävlar alla högljutt om att gripa ordet. Lite charmigt.

Föga överraskande lyckas Bill Maher (54) i synnerhet få Will att skruva på sig. Klippet här handlar om Arizonas nya immigrationslag.

Will har försvarat Arizonas nya immigrationslag. Maher kritiserade lagen för att den drabbar icke-vita oproportionerligt.

Government power bothers conservatives unless it’s directed at people that are not white. It seems like there is something like that going on.

YouTube Preview Image

Maher menar att lagen är rasistisk – vilket är precis en lag man kan förvänta sig av republikaner. Maher säger vidare att ”inte alla republikaner är rasister, men rasister är mer än sannolikt republikaner.

George Will tar det personligt: ”Mr. Maher sa nyss – om jag hörde honom rätt – att konservativa  i princip är rasister och bara gillar statligt intrång mot personer som inte är vita.” Maher försvarar sig själv:

I would never say and I have never said, because it’s not true that Republicans, all republicans are racists. That would be silly and wrong. But now days, if you are racist, you’re probably a Republican. And that is quite different.

Så rundar programledaren av bryskt: ”Det är ett ämne vi får prata om någon annan gång”.

Och så var det oljan…

Programmet bjöd också på en riktig tabbe av Bill Maher. Han påstod besynnerligt att Brasilien inte längre använde någon olja. En kommentar som alldeles säkert bara stärker Wills utgångspunkt att ”dagens liberaler föredrar indignation framför upplysning”.

YouTube Preview Image

Mahers påstående är falskt. Brasilien är världens sjunde största oljekonsument.