Barbara Bush

En politisk dynasti mot ett politiskt stjärnskott. Familjen Bush är inte helt bekväm med Sarah Palins inflytande i det republikanska partiet eller hennes presidentambitioner.

Det är det gamla gardets etablissemang mot gräsrotsrörelser, Tea Party och Palins statusuppdateringar på Facebook. Kommentarer i USA vill gärna se en konflikt mellan republikaner här; ett  ”avstånd mellan traditionella, exklusiva golfklubbs-republikaner och det köttätande, älgjagande konservativa Amerika som Palin representerar.”

Larry King gästades i veckan av förre presidenteten George H. W. Bush tillsammans med sin fru Barbara Bush. På frågan om hur hon uppfattar Palin svarar Barbara frankt: ”Jag satt bredvid henne. Tyckte hon var vacker. Och hon är mycket lycklig i Alaska, och jag hoppas att hon stannar där.” Barbara ler sedan uppenbart nöjt.

Mamma Bush tycker alltså att Palin borde stanna kvar i Alaska. Om Palin vill se sig som en grizzlymamma, så konkurrerar hon med en presidenthustru och presidentmamma med en mer klassisk konservativ uppsyn. Barbara skyddar också sitt bo och vill säkert se yngste sonen Jeb Bush i Vita huset.

Uppdaterad 25/11: Sarah Palin gav Bush svar på tal i en radiointervju: ”Jag tror att majoriteten amerikaner inte står ut med de blåblodiga – och jag säger det med all respekt för att jag älskar Busharna – men blåblodiga som vill välja sina vinnare i stället för att tillåta konkurrens…

Larry Kings intervju:

Barbaras kommentar påminner om hennes ännu mer franka inpass i presidentvalet 1984. George H. W. Bush var då Reagans vicepresident. Efter en debatt mellan maken och Geraldine Ferraro (demokraten Walter Mondales vicepresidentkandidat, tillika den första kvinnliga kandidaten) var Barbara tydlig om vad hon tyckte om Ferraro: ”I can’t say it, but it rhymes with ‘rich.’”

Och när vi ändå är på ämnet snöpliga Barbara Bush-kommentarer, så går det inte att undkomma hennes besök i Houstons Astrodome med tusentals hemlösa och evakuerade från New Orleans efter Katrina. Så är sa hon till en reporter: ”Vet du,  så många människor i den här arenan var missgynnade i vilket fall, så det här utvecklas till något bra för dem.”

Med tanke på en sådan kommentar ska man kanske inte överdriva skillnaden mellan Barbara Bush och Sarah Palin.

Samtidigt: En groda av Palin: DN