Att kommentarsfälten fylls med politiska poänger av ett illdåd, såväl från höger som vänster, är symtomatiskt. Men jag tror inte att det är så oerhört unikt amerikanskt, även om det politiska klimatet är ansträngt nu i USA.

Om det hade funnits bloggar år 1986, när Olof Palme sköts, hade de säkert exploderat av politiserande spekulationer. Egentligen ingenting konstigt med det. När något plötsligt stort och omvälvande händer, något som inte ”ska hända” faktiskt sker, så är vi människor alltid det ”meningssökande djuret”. Vi kan vända på stenar där  inga stenar finns att vända, söka sammanhang mellan orsak och verkan där inget sammanhang finns.

Det är som kognitionsforskaren Peter Gärdenfors skriver att ”vår vilja att se sammanhang är så stark att det är lämpligt att tala om en mänsklig kausaldrift.” Drifter är inte alltid rumsrena eller rationella.

Jag minns själv ett uttryck av den där driften – en av mina första tankar morgonen efter att Palme hade mördats. ”-Det är moderaterna”. Eller var det kanske ”-Jävla moderater”. Idag känns den där tanken lite skamsen. Som den elvaåriges tanke det var.

När jag läste Henrik Berggrens utmärkta biografiUnderbara dagar framför oss” var det en påminnelse om det verkligt oförklarliga i åttiotalets uppskruvade Palmehat. Visst finns det förklaringssätt, men de förblir egentligen ofullständiga gentemot omfattningen av hatet. Som historiker förblir också Berggren ödmjuk till svarens otillräcklighet.

Tanken att moderaterna hade skjutit Palme var knäpp. Men kanske helt förståelig som ett försök att fatta något som inte ska hända, men som faktiskt har skett.

Så tillbaka till USA. Givet ett kompakt och fränt Obamahat – ett hat mot landets första svarta president – är det inte nödvändigtvis rationellt att söka efter samband mellan Sarah Palins Facebook-konto, hennes twittrande och ett massmord på ett politiskt möte. Inte heller är det nödvändigtvis rationellt att slå tillbaka med långa högerkrokar mot sådana spekulationer.

Men det är inget konstigt. Mening kommer alltid att sökas i ett illdåd. Och det slumpmässigt sjuka eller galna  hos en gärningsman tillfredsställer sällan den omedelbara kausaldriften. ”Någon jävel är det.” ”Jävla Sarah Palin!

(Svensk media: AB, DN, SvD, AB)