Herman Cain presidentkandidat reklamfilm

Herman Cain vill bli president. Ingen har riktigt tagit grundaren av Godfather Pizza på allvar som republikansk presidentkandidat. Men i de senaste opinionsmätningarna har Cain seglat upp som en utmanare till favoriten Mitt Romney.

Helt klart så bedriver Cain inte en traditionell kampanj. Han har lagt mer energi på att sälja sin biografi än på att kampanja i delstaterna Iowa och New Hampshire, som är viktiga för att vinna det republikanska partiets primärval. Cains kampanjupplägg har fått amerikansk media att ifrågasätta honom som kandidat: menar han verkligen allvar, eller är det bara en PR-kupp?

Med sin senaste kampanjfilm har han snarast fått media och politiker att häpna. Vad vill han? Vad menar han. Varför?

Kolla filmen och du kommer att ställa dig samma frågor:

YouTube Preview Image

Cains kampanjledare säger att ”Amerika har aldrig sett en kandidat som Herman Cain”. Det är hög tid för handling. Tid att ”ta tillbaka landet”. Så tar han ett bloss. Drar in. Andas ut. Så kommer den där musiken; som en reklamfilm för Jucy Fruit från 80-talet.

Det är en högst okonventionell kampanjfilm. En programledare hos Fox News hjälper till för att göra en välvillig tolkning efter mallen för amerikansk populistisk konservatism. Den ”vanlige amerikanen” ställs mot ”etablissemanget” – eller ”eliten”.

Två Amerika.

Enligt en populär konservativ retorik finns det två USA. Ett USA som är väst- och östkustens progressiva, universittetsutbildade liberaler med New York Times som megafon. Och så finns det ett USA som är mellanvästerns och söderns hederliga hårt arbetande amerikaner som inte bryr sig om vad som är politiskt korrekt. Som att  röka cigg.

Amerikaner som inte läser New York Times är ”riktiga amerikaner”. Att Herman Cain låter sin kampanjledare vara med i filmen och röka får ses som en försök att få igenkänningspoäng med denne ”riktige amerikan”. Att ta en cigg blir en frihetssymbol som vill låta förstå att Cain inte är en politiker som lägger sig i rök- och kostvanor. Sådant förmynderi som Obama och demokrater gör.

Oavsett politiskt budskap har Herman Cain lyckats skapa en viral video. Han lär ligga kvar i opinionstoppen ett tag till.

Kolla Stephen Colberts lysande satir över filmen: