Rube Goldberg uppfinningar

Här kommer en maskin från USA. En slags kompromiss mellan alkoholmonopolet och möjligheten att köpa en flaska vin på snabbköpet. Det är som en mackapär hämtad ur ett avsnitt av Professor Balthazar. Helt nyktert liknar det en Rube Goldberg-maskin: en maskin som utför en enkel uppgift på ett komplicerat sätt. Lite mer eufemistiskt kallas det en vinkiosk.

Pennsylvania är en av de delstater i USA som tillämpar monopol för alkoholförsäljning. (Här är en förteckning på delstater som är ”alcoholic control states”.) Allt som allt är det 19 delstater som kontrollerar alkoholförsäljningen genom att på olika sätt endast tillåta att alkohol kan köpas i särskilda butiker, som antingen drivs direkt av staten eller genom att vara kontrakterade av staten. Förutsättningarna för att köpa alkohol är alltså ungefär som i Sverige med Systembolaget.

I USA:s delstater med alkoholmonopol är dock det vanligaste att man får köpa öl och vin i livsmedelsaffärer och andra butiker, men inte starksprit. Så är det inte i Pennsylvania, där man inte kan köpa någon som helst alkohol i livsmedelsaffärer. Tills nu.

PLCB, Pennsylvanias alkoholnämnd, har nu startat ett pilotprogram med två vinkiosker. Om försöket faller väl ut planerar man att placera 100 maskiner runtom i delstaten.

Facket har redan protesterat och stämt delstaten för att förhindra att ”vinkioskerna” placeras ut i mataffärer. Man vill hålla fast vid delstatens monopol på alkoholförsäljningen. Som en representant säger: ”Alkohol är inte som att hyra en DVD i en varuautomat – det är den mest missbrukade drogen i varje stad och delstat i USA.”

Låter ungefär som ett nedslag i den svenska alkoholdebatten. Kanske kommer vinkiosken – eller mackapären som gör det vardagliga lite krångligt – också att prövas och debatteras här i Sverige.

Kolla filmen:

Så här funkar det: Maskinen har 53 olika sorters vin, totalt 1000 flaskor, som du kan välja bland och köpa om du drar ditt körkort i en läsare för att bevisa att du har fyllt 21 år. Sedan får du titta in i en videokamera som är länkat till något kontor för att en tjänsteman ska kontrollera att du verkligen är personen på körkortet. Inte nog med det, innan du får din pava vin, så måste du göra ett utandningstest för att visa att du inte berusad. Maskinen är öppen kl 9 till kl 21 – men inte på söndagar.

Uppdatering 9aug: DN skriver om vinautomaten.